promjene u saboru

[VIDEO] Posavec Krivec nova predsjednica saborskog Kluba socijaldemokrata, za potpredsjednika Sabora predlažu Davorka Vidovića

14.12.2021 u 13:22

Bionic
Reading

Klub zastupnika Socijaldemokrata, kao najveći oporbeni klub u Saboru, odlučio je u utorak predložiti Davorka Vidovića na mjesto potpredsjednika Sabora, te je odlučio da vodstvo Kluba preuzme Ivana Posavec Krivec umjesto Domagoja Hajdukovića, koji će biti njegov potpredsjednik.

„Budući da smo najbrojniji oporbeni Klub pripada nam mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora i za tu poziciju smo predložili Davorka Vidovića, o čemu bi Sabor trebao glasati sutra”, izjavila je novinarima Ivana Posavec Krivec.

Klub Socijaldemokrata postao je najbrojniji oporbeni klub nakon raskola Kluba SDP-a na dva dijela, na SDP-ov sa 14 članova i novi Klub socijaldemokrata s 18 članova.

Prema saborskom Poslovniku tri potpredsjednika Sabora biraju se na prijedlog parlamentarne većine, a dva na prijedlog parlamentarne manjine te u pravilu raspodjela odgovara stranačkom sastavu Sabora.

Stoga je logično da jedno oporbeno potpredsjedničko mjesto zadrži SDP (Sabina Glasovac), a da na drugo umjesto Miroslava Škore (Hrvatski suverenisti ) dođe zastupnik Kluba socijaldemokrata.

Klub zastupnika Socijaldemokrata odlučio je također zamijeniti vodstvo te umjesto Hajdukovića na čelno mjesto postaviti Posavec Krivec.

„Odlučili smo učiniti korekciju tako da smo se Posavec Krivec i ja zamijenili na čelu, ona je postala predsjednica, a ja potpredsjednik”, rekao je Hajduković istaknuvši da se ništa ne mijenja u njegovu radu te i dalje ostaje predan Klubu.

Hajduković je dodao kako ostaje predsjednik Odbora za europske poslove, gdje smatra da može puno napraviti.

'Izrotirali smo se na tom mjestu, radili smo kao tim i do sada upravo zato da bismo Domagoju omogućili da se i dalje može nastaviti baviti onime što ga najviše u njegovoj političkoj karijeri zanima, a to je Odbor za europske poslove, u ovom trenutku. To je potpuno jasno i molim vas nemojte iza ove naše rotacije tržiti nekakve skrivene namjere ili nešto slično, jer toga uistinu nema', izjavila je Ivana Posavec Krivec, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

Ivana Posavec Krivec o promjenama u Klubu Socijaldemokrata Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Klub Socijaldemokrata je u dogovoru s SDP-om dogovorio podjelu i ostalih pozicija u saborskim radnim tijelima, izvijestili su.

„To sve je završetak konstituiranja Kluba Socijaldemokrata u Saboru”, kazala je Posavec Krivec istaknuvši da Socijaldemokrati i dalje ostaju čvrst i jak tim koji će braniti vrijednosti socijaldemokracije.

Na upit hoće li osnovati stranku Hajduković je odgovorio kako im je dosad u fokusu bila organizacija rada u Saboru, a o širem organiziranju izvan Sabora zasad nisu razgovarali.

Domagoj Hajduković o promjenama u Klubu Socijaldemokrata Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Podsjetimo, Sabor će poslijepodne raspraviti i prijedlog da se dužnosti predsjednika Odbora za unutarnju politiku razriješi Nikša Vukas (Klub socijaldemokrata) i izabere Siniša Hajdaš Dončić (SDP), a o tome će glasovati u srijedu.

Raspravit će i prijedlog da se bivši SDP-ov zastupnik, a sada nezavisni Vinko Grgić, razriješi dužnosti potpredsjednika Odbora za prostorno uređenje, a da tu dužnost preuzme SDP-ova Sanja Radolović. Jednako tako raspravit će se da se SDP-ova Mirela Ahmetović razriješi dužnosti potpredsjednice Odbora za pomorstvo, a izabere za potpredsjednicu Odbora za medije, umjesto Željka Pavića (Klub socijaldemokrata).