PORUKA IZ SREDIŠNJICE HVIDRE

Poruka 'Jaco odlazi' mogla bi prouzročiti prosvjede 'Jaco ostani'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2011 14:13
  • Objavljeno 04.03.2011 u 14:03
Ivan Pšenica i Slavica Hruškar

Ivan Pšenica i Slavica Hruškar

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga koje se zauzimaju za ostvarivanje braniteljskih prava kroz dijalog s mjerodavnim institucijama, a ne podupiru braniteljske prosvjede iako ih smatraju legalnim i legitimnim, pozdravili su na današnjoj konferenciji oslobođenje hrvatskoga branitelja Tihomira Purde, predstavili zaključke s nedavno održanoga radnog sastanka te se osvrnuli na aktualne događaje u Hrvatskoj

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica podsjetio je da su predstavnici 17 braniteljskih i stradalničkih udruga održali 26. veljače radni sastanak koji je urodio zaključcima, među kojima je i traženje da se sankcioniraju odgovorni za propuste zbog kojih je došlo do uhićenja hrvatskih branitelja Tihomira Purde i Veljka Marića.

Uz napomenu da će sa zaključcima upoznati i predsjednike Republike te Hrvatskoga sabora, te udruge a, kako je istaknuo Pšenica, priključuju im se i druge, traže i da se onemogući nadležnost Suda za ratne zločine Srbije, osnovanog za područje bivše Jugoslavije.


Branitelji i stradalnici osuđuju svaku kriminalizaciju Domovinskoga rata te smatraju da se ne smije povući hrvatska tužba za genocid protiv Republike Srbije jer je Republika Hrvatska vodila pravedan i oslobodilački rat.

Zahtijevaju od sadašnje, ali i buduće, Vlade, Predsjednika Republike i Hrvatskoga sabora da traže ratnu štetu za sve logoraše, a od Srbije i Crne Gore ratnu štetu za agresiju na RH. Među ostalim, traže i reviziju slučajeva u kojima su sudovi primijenili Zakon o oprostu te osiguranje pune zaštite i skrbi svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji u sklopu postojećega zakona.

Da zaključci neće ostati samo 'mrtvo slovo na papiru', predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Đuro Glogoški najavio je da će tražiti sastanak u DORH-u kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za propuste zbog kojih su uhićeni hrvatski branitelji, a vidjet će i što će s tim u vezi učiniti predsjednici Republike i Hrvatskoga sabora.

Predsjednica Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih Slavica Hruškar postavila je pitanje 'tko je scenarist i tko je odobrio raspisivanje crvene tjeralice za hrvatskim braniteljima', ocjenivši da je 'Purdinim uhićenjem Republika Srbija ponizila hrvatsku državu'.

Mladima je pak poručila da 'ne prate ambicioznoga klinca koji ništa ne poručuje', a za nju je najgore to što aktualni prosvjedi imaju potporu oporbenih stranaka, a najveća oporbena stranka - SDP šuti. Osvrnula se na uzvike prosvjednika 'Jaco odlazi' rekavši da bi ti prosvjedi na kraju mogli izazvati masovne prosvjede s uzvikom 'Jaco ostani'.

Na aktualnu situaciju osvrnuo se i predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša i poručio hrvatskim braniteljima da ne sudjeluju u prosvjedima jer će, kako je rekao, HVIDRA organizirati prave masovne prosvjede ako to bude potrebno. Sada pak, istaknuo je, dajmo priliku Vladi da završi pregovore s EU i da što bolje pripremi turističku sezonu koja bi, zbog stanja u Tunisu, mogla biti izrazito uspješna.

Ivan Pšenica smatra da u najavljenim novim prosvjedima neće sudjelovati ni Željko Sačić niti Branko Borković – 'mladi Jastreb' koji je, kako je rekao 'u nečemu pogriješio'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi