puna primjena

Porezna priprema jedinstven Registar stanovništva i obitelji; evo čemu će koristiti

26.01.2024 u 20:35

Bionic
Reading

Porezna uprava i Ministarstvo financija već neko vrijeme rade na jedinstvenom registru u kojemu će biti podaci o stanovništvu, obiteljima i kućanstvima te o njihovim primicima i imovini

U budućnosti Registar bi poslužio i za uvođenje poreza na nekretnine. Imat će i podatke o tome koliko imamo stanovnika, koliko kućanstava te tko živi u kojoj obitelji. Ti podaci trebali bi pomoći u donošenju boljih poreznih i socijalnih politika.

Zbog energetske i inflacijske krize Vlada je u protekle tri godine donijela pet paketa pomoći građanima i gospodarstvu. Nastojalo se pomoći najugroženijima, ali zbog nepostojanja Registra stanovništva, obitelji i kućanstava ne zna se je li pomoć uvijek stigla u prave ruke.

'Mi raspolažemo podacima o imovini i o dohodcima, ali ne raspolažemo u potpunosti s podacima tko živi u kojem kućanstvu dakle tko je defacto obitelj. Ovim Registrom ćemo prije svega uredit te odnose, a kada uredimo te odnose onda će biti naravno lakše kreirati i socijalnu politiku', rekao je Marko Primorac, ministar financija za središnji Dnevnik HRT-a.

Josip Funda, glavni ekonomist Svjetske banke u Hrvatskoj pozdravlja napore Porezne uprave da se krenulo u izradu Registra kućanstava.

'On omogućava bolje ciljanje socijalnih naknada, omogućava u situaciji krize kakvu smo imali danas s cijenama energije isto tako da pomoć upravo ide onima kojima je najpotrebnija, a u budućnosti može se korisiti naravno i za uvođenje poreza na nekretnine što bi ja mislim također bilo poželjno u Hrvatskoj', rekao je Funda.

'Registar može služiti prije svega za analitiku određenih trendova i pojava kad je riječ o kretanjima stanovništva, o imovini stanovništva i za različite druge svrhe, a k tome apsolutno može služiti i za određene i porezne promjene, ali svakako i za određene poltike vezane za određene socijalne momente, smatra Saša Drezgić, Ekonomski fakultet u Rijeci govori za Dnevnik HRT-a.

Registar donosi i adminstrativne uštede za građane i gospodarstvo.

Ove godine donijet će se potrebne zakonske izmjene za uspostavu Registra, a njegova puna primjena očekuje se 2026.