STRMOVIT PAD

Porazni pokazatelji: Životni vijek u SAD-u smanjio se za gotovo dvije godine u 2020.

13.04.2022 u 21:16

Bionic
Reading

Životni vijek u SAD-u skratio se za gotovo dvije godine u 2020. te sada iznosi oko 77 godina, zbog pandemije covida 19, što je najveći pad u usporedbi s ostalim državama s visokim dohotkom, pokazali su rezultati globalnog istraživanja

Amerikanci sada u prosjeku mogu očekivati životni vijek od 76,99 godina, što je pad u usporedbi s 2019. kada je iznosio 78,86 godina, pokazuje istraživanje.

Smanjenje životnog vijeka za 1,87 godina u 2020. daleko je viši u usporedbi sa smanjenjem životnog vijeka za 0,58 koji se dogodio u 21 državi s najvećim dohotkom, među kojima su Kanada, Francuska, Njemačka, Danska i Sjeverna Koreja.

Istraživanje je pokazalo da nijedna druga zemlja nije doživjela tako strmovit pad kao SAD.

Smrtnost od covida 19 u SAD-u bio je među najvišima u svijetu a koronavirus je bio treći vodeći uzrok smrti u SAD-u u 2020., nakon bolesti srca i raka.

Autori studije rekli su da su Sjedinjene Države loše upravljale tijekom pandemije na saveznoj, državnim i lokalnim razinama na početku, što je pridonijelo većoj stopi smrtnosti nego u ostalim zemljama.

"Činjenica da je u SAD-u umrlo puno više ljudi nego u ostalim razvijenim državama ne govori samo o tome kako smo se nosili s pandemijom već i o mnogim drugim duboko ukorijenjenim problemima koji su postojali prije početka covida-19," rekao je Steven H. Woolf, jedan od autora studije i profesor na Sveučilištu Virginia Commonwealth.

"Životni vijek u SAD-u opada u odnosu na druge zemlje još od 1980-ih, a razlika se s vremenom povećala, pogotovo u posljednjem desetljeću," dodao je.

Woolf je rekao da je u SAD-u veća stopa smrtnosti od bolesti srca, dijabetesa i raznih drugih bolesti nego u usporedivim zemljama.

Problemu pridonosi nedostatak javne zdravstvene skrbi, nejednakost obrazovanja i prihoda te nedostatak zdravog fizičkog i društvenog okruženja.

Nalazi studije potvrđuju ranije procjene Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji su pokazali da će 2020. očekivani životni vijek za cijelu populaciju iznositi 77 godina, što je pad od 1,8 godina u odnosu na 78,8 godina u 2019. To je ujedno najveći pad od Drugog svjetskog rata.

Kako je pandemija ušla u treću godinu, gotovo milijun Amerikanaca umrlo je zbog covida 19.