LIBERALNI SUSJEDI

Poput Nizozemske: Slovenci podržali legalizaciju marihuane i eutanazije

10.06.2024 u 13:20

Bionic
Reading

Na marginama izbora za Europski parlament, u Sloveniji je održan i savjetodavni referendum o tri teme. Građani su upitani za mišljenje treba li zemlja legalizirati upotrebu kanabisa, kako u medicinske, tako i u rekreativne svrhe, zatim treba li legalizirati eutanaziju te treba li dopustiti preferencijalno glasanje. Svi referendumi prošli su test narodne volje

Referendumska pitanja bila su formulirana na sljedeći način:

  • Treba li Slovenija na svom teritoriju dopustiti uzgoj i preradu kanabisa u medicinske svrhe?
  • Treba li Slovenija dopustiti uzgoj i posjedovanje kanabisa za ograničenu osobnu upotrebu na svom teritoriju?
  • Jeste li za donošenje zakona kojim će se regulirati pravo na pomoć pri dobrovoljnom prekidu života?
  • Jeste li za uvođenje preferencijalnog glasa za izbore zastupnika i zastupnica u Državni zbor Republike Slovenije, čime će birači imati odlučujući utjecaj na izbor zastupnika?

Na prvo pitanje - o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe - Slovenci su premoćnom, dvotrećinskom većinom odgovorili pozitivno sa 66,54 posto glasova. Znatno tješnji rezultat bio je o pitanju legalizacije kanabisa za osobnu upotrebu. Od četrdeset posto građana koji su pristupili referendumu podršku legalizaciji kanabisa dalo je 51,53 posto birača dok je protiv glasalo 48,47 posto.

Na pitanje o eutanaziji pozitivno je odgovorilo 54,82 posto birača, a protiv je bilo 45,19 posto birača. Odaziv birača bio je 40,17 posto. Najveću postotnu podršku dobilo je pitanje o preferencijalnom glasanju te ga je 70,77 posto birača podržalo, a 29,23 posto ih je bilo protiv.

  • +11
Slovenci uz EU izbore glasali i na četiri referenduma Izvor: Pixsell / Autor: Borut Živulović/PIXSELL/F.A. B

Premijer Robert Golob rekao je da su zakonske osnove za legaliziranje eutanazije i kanabisa već pripremljene, a konačna zakonska rješenja očekuju se do kraja godine. Što se tiče kanabisa, trenutačni propisi su takvi da je dopušteno njegovo korištenje u medicinske, ali ne i u osobne svrhe. Ako policija uhvati osobu prilikom konzumacije kanabisa, postoje pozitivni propisi koji mogu dovesti do blaže kazne pod uvjetom da ona pristane na psihosocijalni tretman.

Oporbeni SDS pak navodi da je uporaba kanabisa u Sloveniji već regulirana. Jelka Godec iz Janšine stranke, koja je jučer osvojila najveći broj glasova na europskim izborima, ističe da bi s ove dvije teme, bez obzira na rezultat referenduma, vladajuća koalicija trebala usporiti i konzultirati se sa strukom. 'Rezultati referenduma pokazuju da su ljudi neodlučni o tim pitanjima, pa treba uzeti u obzir mišljenja stručnjaka', kaže Godec.

Kampanju za savjetodavne referendume, inače, organizirala je Piratska stranka, a koja je, unatoč tome što ne sudjeluje u radu parlamenta, vrlo aktivna u pitanjima građanskih referenduma. Iz Piratske stranke kažu da su zadovoljni ishodom referenduma, iako su upozorili na brojne pritiske i zastrašivanja u javnosti.

'Ishod referenduma daje zakonodavcu jasan signal da što prije ozakoni pravo na dobrovoljni prekid života, čime će se spriječiti nepotrebne patnje, ni na koji način ne zadirući u pravni ili činjenični položaj onih koji se intimno ne slažu s medicinskom pomoći u okončanju života', kažu pirati te podržavaju zakonski prijedlog udruge Srebrna nit, što ga je parlament svojedobno odbacio, i traže njegovo ponovno razmatranje.

  • +5
Pokret Sloboda, Robert Golob Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/PIXSELL /F.A. BO

Iz vladajuće koalicije, sastavljene od Pokreta Sloboda premijera Goloba, Socijaldemokrata i Ljevice, vjeruju da bi zakon o dopuštanju eutanazije omogućio osobama koji neizdrživo pate i žele lakšu smrt dosljednije ostvarivanje toga, bez ograničavanja pojedinaca čiji pogled na život ili vjerska uvjerenja nameću napor da se sačuva život čak i kada je povezan s teškom patnjom. Dodali su da će Slovenija legalizacijom pomoći pri dobrovoljnom prestanku života slijediti zemlje koje su to već legalizirale, poput Nizozemske.