nije eutanazija

Macron podržao prijedlog zakona o 'pomoći za okončanje života'

10.03.2024 u 22:13

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prvi je put izjavio u nedjelju da podupire novi zakon o kraju života koji bi omogućio "pomoć za okončanje života" i želi da njegova vlada iznese nacrt zakona pred parlamentom u svibnju.

Francuski susjedi Švicarska i Belgija, kao i Nizozemska, usvojile su zakone koji dopuštaju medicinski potpomognuto umiranje u određenim slučajevima. No, Francuska se dosad opirala tom koraku, dijelom pod pritiskom Katoličke Crkve.

Claeys-Leonettijev zakon o kraju života, usvojen 2016. godine, dopušta duboku sedaciju, ali samo osobama kojima liječnici predviđaju smrtni ishod u kratkom roku.

U intervjuu za novine Libération, Macron je rekao da ne želi nazvati novi zakon eutanazijom ili potpomognutim samoubojstvom, već "pomoći za okončanje života".

"On, strogo govoreći, ne stvara novo pravo niti slobodu, ali krči put koji dosad nije postojao i koji otvara mogućnost traženja pomoći pri umiranju pod određenim strogim uvjetima", rekao je.

Macron je izjavio da će ti uvjeti morati biti ispunjeni i da će liječnički tim procijeniti i osigurati da su kriteriji za odluku ispravni.

To bi se pravo odnosilo samo na odrasle osobe koje su sposobne donijeti odluku i čiji su izgledi za preživljavanje srednjoročno ugroženi, poput raka u završnom stadiju, rekao je.

Članovi obitelji mogli bi se žaliti na odluku, rekao je Macron.