PAHOR U SAD-U

'Popravili smo odnose s Hrvatskom i regijom'

09.02.2011 u 12:14

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor, koji u srijedu završava trodnevni posjet SAD-u, ocijenio je u Washingtonu u izjavi novinarima koji prate njegov posjet da je arbitražni sporazum s Hrvatskom povećao stabilnost u regiji zapadnog Balkana te kredibilitet Slovenije u očima SAD-a

'Nakon što se ova vlada rasteretila teških političkih pitanja vezanih za granicu s Hrvatskom, to je dovelo i do boljeg ozračja u regiji', rekao je Pahor u Washingtonu, a prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, te dodao da je arbitražnim sporazumom s Hrvatskom njegova zemlja, po ocjenama diplomata, podigla svoj kredibilitet i da se on s takvim ocjenama slaže.

Pahor će trodnevni boravak u SAD-u završiti za nekoliko sati razgovorima s potpredsjednikom Josephom Bidenom te će nakon toga imati i kraći susret s predsjednikom Barackom Obamom. Time će završiti trodnevni boravak u SAD-u, zemlji koja se snažno angažirala za postizanje arbitražnog sporazuma Slovenije i Hrvatske kojim je potkraj 2009. prekinut zastoj u pregovorima Hrvatske s EU-om izazvan neriješenim graničnim prijeporom.

Pahor, kojega prate i ministri vanjskih poslova i financija Samuel Žbogar i Franci Križanič, najavio je da će razgovarati i s američkim ministrom financija Timothyjem Geithnerom. U središtu razgovora visokog slovenskog izaslanstva s predstavnicima američke administracije bit će odnosi SAD-a i Europske unije, ekonomska kriza, mogućnosti za povećanje američkih investicija i gospodarska suradnja, a očekuje se da će biti razmatrana i pitanja u regiji zapadnog Balkana.