NOVI PREDSJEDNIK PRAVAŠA

Ponovno prevrat u HSP-u, Srb leti s funkcije?!

20.09.2013 u 15:03

Bionic
Reading

Izvanredni sabor HSP-a, na kojemu bi trebao biti smijenjen predsjednik stranke Daniel Srb, sazvan je za sutra u 9.30 sati u dvorani Kristal u Jablanovoj ulici u Osijeku. Kandidat za novog predsjednika je Josip Matković, 36-godišnji doktorant povijesti iz Trogira, kojega je Srb u siječnju ove godine 'izbacio' iz stranke skupa s počasnim predsjednikom Antom Đapićem

Srb je tada, na nestatutarno sazvanom Predsjedništvu HSP-a u Sisku, nepoćudne članove izbacio iz stranke samo fiktivno, u medijima. Tu im odluku nikad nije poslao, pa se na nju nisu mogli ni žaliti i pokrenuti upravni spor. Na naše pitanje zašto ih je iz stranke izbacio protivno odredbama Statuta, odgovorio nam je da se autokratski predsjednik može smijeniti jedino nedemokratskim metodama.

Kako je i njemu bilo jasno da takvu odluku ne može i službeno provesti – jer o sjednici Predsjedništva nije obavijestio ni na nju pozvao članove za koje je znao da to neće podržati, niti je skupio potreban kvorum za odlučivanje pa je glasove dvojice članova, kako je rekao, dobio telefonski – u Ministarstvu uprave i dalje je važeće Predsjedništvo ono koje je bilo prijavljeno do te sjednice.

Devetero od 15 članova tako je Ministarstvu 21. kolovoza za sutra prijavilo Izvanredni sabor HSP-a na kojemu kane smijeniti Srba i izabrati Josipa Matkovića za novog predsjednika. Anto Đapić tako ostaje član Predsjedništva HSP-a, premda je u Gradsko vijeće Osijeka izabran s liste svoje nove političke stranke nazvane 'Nezavisna lista Ante Đapića'.


'Čim je prije dan-dva saznao za održavanje Izvanrednog sabora, Daniel Srb žurno je za isti dan sazvao paralelni Izvanredni sabor stranke u Sisku te antidatirao poziv s datumom od 23. kolovoza', rekao nam je Anto Đapić, koji je voljan uspostaviti blisku suradnju svoje nove političke stranke s HSP-om, čiji je i dalje formalno počasni predsjednik, ali i s ostalim pravaškim strankama i nekim drugim bliskim političkim opcijama, osim stranke Ruže Tomašić.

No prođe li sve kako je planirano, HSP će prekinuti razgovore o koaliciji s HDZ-om i HSP-om dr. Ante Starčević za predstojeće parlamentarne izbore koja je, tvrde dobro upućeni, već bila praktički dogovorena i prema kojoj su Daniel Srb i Pejo Trgovčević trebali ući u sljedeći saziv Hrvatskog sabora.

Tako je Dražen Keleminec, predsjednik Autohtone – Hrvatske stranke prava, novinare ovih dana obavještavao o događajima u HSP-u, a na web stranici svoje stranke potanko opisivao uzaludne pokušaje Daniela Srba da okupi Predsjedništvo koje bi potvrdilo odluku o koaliciji.

'U dogovoru s Tomislavom Karamarkom i Ružom Tomašić, predsjednik HSP-a i aktivni član Rotary kluba, Daniel Srb, sazvao je za 14. rujna Predsjedništvo stranke kako bi ga upoznao s postignutim dogovorom s HDZ-om i HSP-om AS o zajedničkoj izbornoj listi za Hrvatski sabor na sljedećim parlamentarnim izborima. Srb je trebao izvijestiti i o ujedinjenju HSP-a i HSP-a AS planiranom za studeni ove godine te da bi novi predsjednik trebao biti Ivan Tepeš.

Od 15. članova Predsjedništva odazvali su se samo Srb, Trgovčević i Ivan Miličević. Šokirani Srb sada brine što će reći Tomislavu Karamarku, jer rok od sedam dana za potvrdu koalicije istječe u ponedjeljak.'

Daniel Srb potvrdio nam je da je za sutra sazvao Izvanredni sabor HSP-a u Sisku te da je odluka o isključenju Đapića i Matkovića provedena u svim tijelima stranke. Na pitanje je li prijavljena i Ministarstvu uprave, nakon kratke pauze rekao je da jest te da ne zna ni za kakav Izvanredni sabor u Osijeku. Na pitanje je li održana sjednica Predsjedništva HSP-a 14. rujna i je li istina da su se na poziv odazvala samo trojica članova, odbio je odgovoriti rekavši da su to tendenciozna pitanja na koja neće odgovarati i spustio slušalicu.