NEMIRNO NA KOSOVU

Ponovno blokiran pristup Jarinju

08.12.2011 u 21:26

Bionic
Reading

Barikade kod graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji, koje su Srbi sa sjevera Kosova u rujnu postavili blokirajući ceste jer ne žele dopustiti da ih nadziru kosovske vlasti koje oni ne priznaju, uklonjene su u četvrtak, a nekoliko sati poslije ponovno je blokiran pristup Jarinju, javljaju beogradski elektronički mediji

Građani sa sjevera Kosova okupili su se između prijelaza Rudnice, na jugu Srbije, i Jarinja, na sjeveru Kosova, na putu koji vodi od kosovskog mjesta Leposavića prema srbijanskome mjestu Raški blokirajući promet jer su, kako se navodi, na prijelazu Jarinje primijetili pripadnike kosovske policije i carine.

Građani su se, prenosi srbijanska agencija Beta, okupili u međuprostoru te pokušali postaviti novu barikadu istovarom šljunka, u čemu ih je spriječila srbijanska policija, koja ih pokušava uvjeriti da prijeđu na kosovsku stranu.

Građani Leposavića na tom su prijelazu, dodaje se, pošto je uklonjena barikada u međuprostoru, zatvorili slobodni prometni trak i zapriječili promet između Leposavića i Raške.

Kako izvještava srbijanska državna televizija RTS, rano jutros uklonjena je pješčana barikada na cesti Rudnica - Jarinje, a samo nekoliko sati pošto je prijelaz otvoren za promet postavljena je nova barikada, čime je zapriječen promet između Raške i Leposavića.

Građani su, navodi se, novu barikadu postavili, kako kažu, nezadovoljni odlukama i dogovorima, a neće je ukloniti jer oni nisu u interesu Srba na sjeveru Kosova.

Vozila su prijepodne neometano prolazila, a nadzor su obavljali pripadnici misije Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) u nazočnosti dvojice pripadnika kosovske policije, javlja RTS.

Srbijanska vlada, prenosi srbijanska agencija Tanjug, pozvala je u četvrtak građane Kosova da na sjeveru ne postavljaju nove barikade, pri čemu je upozorila na nužno poštovanje interesa Republike Srbije.

Koordinator vlade za odnose s medijima Slobodan Homen izjavio je da tko god se danas odluči postavljati barikade i ometati srbijanska državna tijela 'direktno radi suprotno interesima države Srbije', a pogotovo dan prije donošenja odluke o dodjeljivanju statusa kandidata toj zemlji za članstvo u Europskoj uniji u Bruxellesu.

Pregovarački timovi Srbije i Kosova, uz posredništvo Europske unije, u petak navečer postigli su dogovor o integriranom upravljanju graničnim prijelazima između Kosova i Srbije. Sporazum će, po riječima voditelja srbijanskog tima Borislava Stefanovića, stupiti na snagu kada ga prihvate ovlaštena državna tijela i kada njegova primjena bude moguća.

Integrirana kontrola prijelaza koje Srbi nazivaju 'administrativnim prijelazima' podrazumijeva na njima samo jednu nadzornu točku bez ikakvih državnih obilježja. Sporazum, kako je objašnjeno, predviđa da na prijelazima bude predstavnik EULEX-a te predstavnici srbijanske policije i ministarstva financija, predstavnik kosovske policije i predstavnik kosovske carine kao 'carinski svjedok' i u ulozi promatrača.

Granični prijelazi Jarinje i Brnjak sporazumom su izdvojeni i imat će poseban status u odnosu prema ostalim prijelazima jer će na njima predstavnik EULEX-a imati izvršne ovlasti.