PREOKRET U POREZNOJ

Poništena smjena poreznice koja je previše 'kopala'

18.12.2015 u 20:23

Bionic
Reading

Odbor za državnu službu poništio je smjenu Antonije Marčete, nekoć visokopozicionirane poreznice koja je zajedno sa sestrom Anom naprasno smijenjena ubrzo nakon što su sudjelovale kao ključni čimbenici u razotkrivanju kružnih prijevara koje su Hrvatsku koštale milijune u izgubljenom porezu

Antonija Marčeta prva je 'istjerala' žalbu i dobila rješenje kojim je se mora vratiti na posao.

Žalila se Odboru za državnu upravu nakon što je degradirana s mjesta pomoćnice ravnatelja Sektora za strategiju i razvoj na mjesto referenta. Tvrdila je, a Odbor je i prihvatio njezine tvrdnje, da je smijenjena jer je odbila usmeni nalog ravnateljice Porezne uprave Jasne Kropf.

Ona je, naime, odbila usmenu sugestiju šefice Porezne uprave koja je tražila da potpiše dokumentaciju za projekt 'Porezni virtualni savjetnik' jer je smatrala da je ilegalan te je pisano obrazložila svoju odluku.

U žalbi je navela da je uočila to da je u jednom ministarstvu u sklopu projekta koji je financiran novcem Europske unije bilo upisano plaćanje za 15 osoba, iako je za njega bilo sistematizirano i zaposleno samo devet osoba.

Samo dan kasnije degradirana je te proglašena nekompetentnom i nekvalificiranom, što je pred Odborom i pobila.

Odbor za državnu službu je zaključio da je upravo to odbijanje bilo razlog degradacije, a ne 'potrebe službe', 'nedostatak inicijative i samostalnosti' te 'nepoznavanje propisa i metodologije', kao što je navela Jasna Kropf u obrazloženju degradacije.

To su obrazloženje proglasili lažnim, a pobili su i navode da je sve to utvrđeno 'neposrednim uvidom'.

Zanimljivo je da je Marčeta na specijalističkom studiju kao mentora za izradu magistarskog rada imala šefa HNB-a Borisa Vujčića. Zanimljivo je i to da je nakon degradacije u Poreznoj upravi smještena odmah uz ured podvornika, inače kontroverznog bivšeg supruga nekadašnje šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec.

Nakon odluke Odbora Porezna uprava mora vratiti Antoniju Marčetu na staro radno mjesto jer nema pravo žalbe. Odluku može eventualno pobijati upravnim sporom, ali obzirom na kronologiju događaja, izgledi za to su praktički beznačajni, navodi Marčetin odvjetnik za tportal.

Inače, zbog visoke pozicije na kojoj je radila Antonija Marčeta, odluku o degradaciji na prijedlog Jasne Kropf potpisao je osobno ministar financija Boris Lalovac.

'Razumijem da ministar možda osobno nema vremena pregledavati svaki detalj papira koji su mu dali na potpis, ali mislim da šefica Porezne uprave mora snositi odgovornost za ovakav ilegalan potez', poručuje Antonija Marčeta preko svog odvjetnika.

O cijelom slučaju je, kaže za tportal, obaviješteno i predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Na pitanje hoće li se Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava žaliti na takvo rješenje Odbora za državnu službu odgovorili su kako neće komentirati slučajeve koji su u tijeku, što implicira da će pokrenuti upravni spor i pokušati ishoditi degradaciju Antonije Marčete. Nije nam tako odgovoreno niti na pitanje hoće li nakon svega pokrenuti određene mjere prema osobama koje su naložile i provele smjenu što je proglašena ništavnom.