dva dana u češkoj

Pompeo u Pragu počeo turneju po srednjoj Europi

11.08.2020 u 10:43

Bionic
Reading

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo u utorak je posjetom Češkoj započeo petodnevnu turneju po srednjoj Europi, a sa svojim domaćinima će prvenstveno razgovarati o Kini i 5G mreži

Pompeo će u Češkoj provesti dva dana, a potom slijede posjeti Sloveniji, Austriji i Poljskoj koja će ugostiti dio američkih trupa koje napuštaju Njemačku.

Svoje sugovornike će pokušati uvjeriti da prilikom izgradnje 5G mreže zaobiđu Huawei, kineskog telekomunikacijskog diva kojeg Washington smatra prijetnjom.

Jedna od tema razgovora će također biti smanjivanje energetske ovisnosti srednjoeuropske regije o Rusiji.

Američki državni tajnik sastat će se s češkim šefom diplomacije Tomasom Petricekom u Plzenu, gdje će odati počast američkim vojnicima koji su 1945. oslobodili taj grad od nacista.

U srijedu se sastaje s češkim i američkim gospodarstvenicima s kojima će razgovarati o 5G mreži, a potom slijedi sastanak s premijerom Andrejom Babišom.

Nakratko će se obratiti zastupnicima u češkom Senatu i porazgovarati s, kako piše AFP, proruskim i prokineskim predsjednikom Milošem Zemanom,

U četvrtak stiže u Sloveniju na potpisivanje bilateralnog sporazuma o sigurnosnim pitanjima vezanim uz 5G.

Isti dan odlazi u Austriju na sastanak s kancelarom Sebastianom Kurzom s kojim će razgovarati o američko-austrijskoj trgovini i sudjelovanju Austrije u misijama očuvanja mira u svijetu.

Na kraju turneje, Pompeo će u subotu doputovati u Poljsku gdje će razgovarati o preraspoređivanju trupa koje se povlače iz Njemačke.

Pentagon je nedavno objavio da iz Njemačke vraća oko 6400 vojnika, a 5600 će premjestiti u druge savezničke članice NATO-a.

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak je izjavio da će SAD u Poljskoj razmjestiti najmanje 1000 vojnika i uspostaviti zapovjednu strukturu istočnog krila NATO-a.