zategnuti odnosi

Pompeo kreće na turneju po europskom istoku; stiže i u Ljubljanu

10.08.2020 u 08:34

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo u utorak kreće u obilazak četiri prijateljske zemlje srednje i istočne Europe, u vrijeme zategnutih odnosa s Njemačkom zbog odluke predsjednika Donalda Trumpa da odande povuče američke vojnike

Pompeo u utorak kreće na petodnevno putovanje koje završava u bliskoj saveznici Poljskoj. Varšava pozdravlja preseljenje dijela američkih vojnika iz Njemačke na svoj teritorij, uvijek pod oprezom od povijesno neprijateljske Rusije.

Šef američke diplomacije posjetit će i Češku, Sloveniju i Austriju, a očekuje se da će tamo pozvati na odbacivanje Huaweija, kineskog telekomunikacijskog giganta koji Washington smatra prijetnjom, jednog od predvodnika uvođenja 5G interneta diljem svijeta.

U Sloveniji, gdje će biti prvi američki državni tajnik koji ju je posjetio od 2001., Pompeo će u četvrtak potpisati sporazum o 5G-u, objavili su dužnosnici, ne otkrivši više detalja.

Pompeovo putovanje događa se nekoliko tjedana nakon što je Pentagon najavio da će SAD vratiti oko 6,4 tisuća vojnika iz Njemačke, a njih 5,6 tisuća preseliti u druge NATO članice, uključujući Italiju i Belgiju.

Trump ima napet odnos s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ona je u svibnju odbila njegov poziv na sastanak država G7 u Washingtonu, kao razlog navevši pandemiju koronavirusa, dok republikanac najveću europsku ekonomiju optužuje za nepravedne trgovinske politike.

„Kod ovog putovanja su najznačajnija mjesta koja državni tajnik neće posjetiti“, ističe Ian Lesser, potpredsjednik njemačke Marshallove zaklade Sjedinjenih Država sa sjedištem u Bruxellesu.

„Da je namjeravao baviti se u ovom trenutku ključnim pitanjima transatlantskih odnosa državni tajnik bi došao u Bruxelles, Pariz i Berlin“.

Lesser smatra da preseljenje vojnika iz Njemačke neće biti važna tema za američke birače na predsjedničkim izborima u studenom.

„Ono što ima nekog političkog odjeka je način na koji je neki američki dužnosnik primljen kad on ili ona otputuju u Europu“.

„Ovo je putovanje malog rizika iz perspektive vlade“, naglašava Lesser.

„Želi se ostaviti dojam vanjskopolitičkog uspjeha“, zaključuje.

Jedna od najbližih saveznica

Pompeo je prošli mjesec posjetio Veliku Britaniju i Dansku, a u Poljskoj je bio i u prošle godine. Poljski predsjednik Andrzej Duda, nedavno ponovno izabran na tu funkciju, uspostavio je bliske odnose s Trumpom.

Američki predsjednik ga je pozvao u Bijelu kuću nekoliko dana prije izbora u lipnju na kojima je konzervativni poljski čelnik odnio pobjedu s malom prednošću, nakon polarizirajuće kampanje u kojoj je napadao LGBT prava.

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak objavio je kako će SAD na njezin teritorij poslati barem tisuću dodatnih vojnika.

„Mislim da je pravedno reći da je Poljska jedna od naših najbližih i najsnažnijih saveznica. Naši bilateralni odnosi su na razinama bez presedana“, rekao je Phil Reeker, najviši dužnosnik State Departmenta za Europu.

Reeker je kazao kako je Poljska jedna od rijetkih NATO saveznica koja izdvaja dva posto svog BDP-a na obranu, što je bio zahtjev američkog predsjednika. Dodao je da će Pompeo otvoriti i pitanje energetske neovisnosti od Rusije.

Pompeo je prošli mjesec otvorio put za sankcije zbog plinovoda Sjeverni tok 2 koji se gradi od Rusije prema Njemačkoj.

Poljska se snažno protivi tom projektu, strahujući da se njime jača ruski utjecaj na Europu, dok u njemu sudjeluje i Austrija, jedna od postaja Pompeovih putovanja.

Ono će imati i snažnu povijesnu simboliku. Šef američke diplomacije će u Češkoj posjetiti grad Pilsen kako bi obilježio oslobađanje te države 1945., pod zapovjedništvom generala Georgea Pattona.

Najmanje jedan njegov susret bit će napet. Češki predsjednik Miloš Zeman poznat je po svojim riječima podrške Rusiji i Kini. Reeker je rekao kako će Pompeo s češkim predsjednikom održati samo „kratak razgovor“.