američki državni tajnik

Pompeo: Sjeverna Koreja je vjerojatno 'slučajno' pucala preko granice

03.05.2020 u 17:22

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u nedjelju da su sjevernokorejski vojnici vjerojatno slučajno pucali prema južnokorejskoj postaji na granici, nakon čega je južnokorejska vojska uzvratila vatru

Sjevernokorejske i južnokorejske postrojbe u subotu su razmjenile vatru u graničnom području, čime su podignute tenzije na Korejskom poluotoku dan nakon što su sjevernokorejski državni mediji objavili da je Kim Jong Un posjetio tvornicu, što je prvo izvješće o njegovom pojavljivanju u javnosti nakon 11. travnja.

Južna Koreja uzvratila je na pucnjeve sa sjevernokorejske strane, ali nije bilo ozlijeđenih.

"Mislimo da je to slučajno. Južnokorejci su uzvratili. Za sada možemo reći da nije bilo gubitaka na nijednoj strani", kazao je Pompeo za ABC.

Pompeo je odbio komentirati ima li podatke o zdravstvenom stanju Kima, ali je komentirao Kimovo pojavljivanje u javnosti, na temelju snimke objavljene na sjevernokorejskoj državnoj televiziji.

"Čini se da je čelnik Kim živ i zdrav", kazao je.

"Znamo da je bilo dužih perioda u kojima je čelnik Kim izbivao iz javnosti, tako da nije riječ o presedanu", dodao je.

Pitanja o zdravstvenom stanju Kim Jong Una zaredala su nakon što se nije pojavio na proslavi 15. travnja kada se obilježava rođendan osnivača režima Kim Il Sunga, njegova djeda.