velika turneja

Pompeo putuje u Ukrajinu u jeku Trumpova opoziva

30.12.2019 u 17:53

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo putuje u petak u Ukrajinu, zemlju u središtu skandala u Sjedinjenim Državama zbog kojeg se u američkom Kongresu vodi postupak opoziva predsjednika Donalda Trumpa. Pompeo će iz Ukrajine otputovati u Bjelorusiju, a zatim u Kazahstan, Uzbekistan i na Cipar, gdje 7. siječnja završava turneju, priopćio je u ponedjeljak State Department.

Državni tajnik će u Kijevu razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Pompeo je najviši američki dužnosnik koji dolazi u Ukrajinu otkad je u rujnu izbila ukrajinska afera.

Donald Trump je 18. prosinca u Zastupničkom domu službeno optužen za zlouporabu vlasti zbog toga što je ljetos zatražio od ukrajinskog kolege da provede istragu o njegovom demokratskom suparniku Joeu Bidenu, koji ima najviše izgleda da se u studenom iduće godine natječe s njim u utrci za Bijelu kuću.

Posjet Mikea Pompea događa se u jeku smirivanja krize s Moskvom u ratu na istoku Ukrajine u kojemu sudjeluju Kijev i proruski separatisti.

Dvije protivničke strane u nedjelju su razmijenile dvjestotinjak zarobljenika, što je novi znak laganog popuštanja napetosti što je počelo u travnju s dolaskom na vlast predsjednika Zelenskija.

Mike Pompeo će se, osim s ministrima vanjskih poslova i obrane, sastati s vjerskim čelnicima, s predstavnicima civilnog društva i poslovnog svijeta.

Tijekom svog putovanja u Ukrajinu i Bjelorusiju Pompeo neće posjetiti Rusiju, rekao je jedan neimenovani diplomatski izvor za ruske medije.