liberalni poredak

Pompeo kaže da Trump gradi novi svjetski poredak

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 04.12.2018 13:20
  • Objavljeno 04.12.2018 u 13:20
Državni tajnik Mike Pompeo

Državni tajnik Mike Pompeo

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Američki predsjednik Donald Trump gradi novi svjetski poredak koji će podupirati američko vodstvo i demokracija, rekao je u utorak američki državni tajnik Mike Pompeo diplomatima na skupu u Bruxellesu, okrivivši Iran i Kinu za nestabilnost u svijetu

'U najboljoj tradiciji naše velike demokracije, okupljamo plemenite nacije u izgradnji novog liberalnog poretka koji će sprječavati rat i ostvariti veći prosperitet', rekao je.

'Pod predsjednikom Trumpom, mi ne napuštamo međunarodnu lidersku poziciju niti naše prijatelje u međunarodnom sustavu', rekao je.

Pompeo je u govoru kritizirao Iran i Kinu, odbacivši sugestije da Washington postupa jednostrano.

'Čak i naši europski prijatelji ponekad govore da ne postupamo u interesu slobodnog svijeta. To je jednostavno potpuno pogrešno'.

'Radimo na tome da održimo, zaštitimo i unaprijedimo otvoren, pravedan, transparentan i slobodan svijet suverenih država. Taj projekt zahtijevat će stvarnu, ne hinjenu, obnovu liberalnog poretka među nacijama. Zahtijevat će odlučnu Ameriku i liderstvo ne samo od moje zemlje, nego od demokracija širom svijeta'.

Pompeo je rekao da SAD potiče Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond (MMF) da smanje financiranje zemalja kao što je Kina, jer one već imaju pristup financijskim tržištima za prikupljanje kapitala.

Pompeo se nalazi u Bruxellesu u povodu sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!