rohani tvrdi:

Iran će nastaviti s izvozom nafte unatoč sankcijama

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.11.2018 16:42
  • Objavljeno 19.11.2018 u 16:42
Hasan Rohan, iranski predsjednik

Hasan Rohan, iranski predsjednik

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iran će nastaviti izvoziti naftu bez obzira na američke sankcije koje su dio psihološkog rata i koje će neminovno propasti, kazao je u ponedjeljak iranski predsjednik Hasan Rohani.

Ponovnim uvođenjem sankcija trećoj članici OPEC-a po proizvodnji sirove nafte, SAD želi prisiliti Teheran da se odrekne programa razvoja balističkih projektila, dodatno zauzda nuklearne aktivnosti i ograniči potporu svojim milicijama u Siriji, Libanonu i Jemenu.

"Nećemo pokleknuti pod tim pritiskom. Nastavit ćemo izvoziti naftu (...) Vaše regionalne politike su se pokazale neuspješnima, a vi za taj neuspjeh od Afganistana do Jemena i Sirije krivite Iran", rekao je Rohani, uz povike gomile "Smrt Americi".

Još jednom je ponovio da SAD nema potporu međunarodne zajednice po pitanju sankcija Iranu, podsjetivši da je SAD privremeno dao zeleno svijetlo osam zemalja da i dalje mogu kupovati iransku naftu.

"Amerika je sada izolirana. Osim cionističkog režima (Izraela) i nekih drugih zemalja u regiji, niti jedna druga zemlja ne podržava američki pritisak na Iran", dodao je Rohani.

EU - Francuska, Njemačka i Velika Britanija, te Rusija i Kina, sve potpisnice zajedno sa SAD-om međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom 2015. koji je omogućio ukidanje sankcija, nastoje pronaći način kako ograničiti utjecaj američkih sankcija.

  • +14
  • +11

Nafta

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!