dogovor s eu

Teheran glede izbjegavanja američkih sankcija ima povjerenja u EU

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 26.11.2018 14:21
  • Objavljeno 26.11.2018 u 14:21
Iranski potpredsjednik Ali Akbar Salehi

Iranski potpredsjednik Ali Akbar Salehi

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Iran očekuje predstavljanje mehanizma koji je obećala Europska unija za pomoć u prodaji njegove nafte i ne namjerava ponovo dogovarati sporazum o nuklearnom programu na koji upozorava Washington, rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu iranski potpredsjednik Ali Akbar Salehi

'Radimo na pokretanju učinkovitog mehanizma', rekao je europski povjerenik za energiju Miguel Arias Canete na konferenciji za novinare sa Salehijem. Taj mehanizam će biti predstavljen za dva tjedna', rekao je europski izvor AFP-u.

'Europljani imaju problema, ali pokreću mehanizam koji će olakšati financijske transakcije i prodaju nafte', rekao je potpredsjednik u Bruxellesu.

Direktor organizacije za atomsku energiju Irana i bivši ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi je jedan od glavnih pregovarača sporazuma o iranskom nuklearnom sporazumu zaključenom u Beču 2015. između Irana i svjetskih sila Sjedinjenih Država, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Kine i Rusije.

Tim sporazumom se ograničio iranski nuklearni program, a zauzvrat bi mu se ukinule gospodarske sankcije.

'To možda nije najbolji sporazum po želji potpisnika, ali mislim da je jedini mogući', naglasio je Salehi.

'Ukoliko ne bude ispoštivan, nitko neće biti na dobitku', upozorio je i pozdravio napore Europske unije.

Sjedinjene Države su istaknule da je sporazum nedostatan i jednostrano su nametnule sankcije kako bi prisilile Teheran na pregovore. Ali niti jedna druga zemlja potpisnica nije se pridružila Washingtonu, sve inzistiraju da žele omogućiti Iranu da nastavi prodavati svoju naftu, glavni izvor prihoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!