bliski istok

Pompeo kaže da je na Izraelu da odluči o aneksiji Zapadne obale

24.06.2020 u 22:08

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo poručio je u srijedu da je na Izraelu da odluči o proširenju svog suvereniteta nad palestinskim teritorijem na Zapadnoj obali

Pompeo je okrivio palestinsku samoupravu zbog zastoja u mirovnim pregovorima.

Odluka o "proširenju suvereniteta na druga područja je na Izraelcima", kazao je Pompeo izrazivši žaljenje zbog palestinskog odbijanja mirovnog plana američkog predsjednika.

Palestinci kažu da plan daje previše Izraelu te da onemogućuje stvaranje održive države.

Suradnici američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak su počeli raspravljati o tome treba li dati izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zeleno svjetlo za aneksiju, što su osudile palestinske vlasti, arapski saveznici SAD-a i brojne druge vlade.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u srijedu je apelirao na Izrael da odustane od planova za aneksijom Zapadne obale, upozorivši da bi takav potez ugrozio mogućnost mira s Palestincima.

Prema Trumpovu mirovnom planu, predstavljenom u siječnju, SAD bi priznao židovska naselja izgrađena na okupiranoj Zapadnoj obali, dijelom Izraela, kao i Istočni Jeruzalem koji Palestinci smatraju svojim glavnim gradom.

Prema planu bi nastala palestinska država, ali uz striktna ograničenja.

Palestinski su vođe u potpunosti odbacili Trumpov plan.

Potaknut Trumpovom politikom Netanyahu planira pokrenuti projekt proširenja suvereniteta nad židovskim naseljima i dolinom Jordana, nadajući se da će dobiti odobrenje SAD-a.

Većina zemalja smatra izraelska naselja ilegalnima.

Na online sastanku Arapske lige u srijedu palestinski je predsjednik Mahmud Abas upozorio da će Izrael biti odgovoran za civilno stanovništvo u slučaju aneksije Zapadne obale.

"Takav nezakoniti potez prisilit će Izrael da preuzme odgovornost za okupiranu zemlju kao okupacijska sila, prema Četvrtoj ženevskoj konvenciji", kazao je Abas.

Konvencija zabranjuje zemlji okupatoru da naseljava svoje stanovništvo na okupirani teritorij.

To bi vrijedilo da Izrael anektira i "centimetar" okupirane Zapadne obale, kazao je Abas.

Trenutno na Zapadnoj obali živi oko 3 milijuna Palestinaca i više od 400 tisuća Židova.