ministarstvo bez odgovora

Pomorci žele prioritet u cijepljenju: 'Prema otocima imamo daleko više kontakata nego oni u ugostiteljstvu'

16.04.2021 u 07:08

Bionic
Reading

Plovidba dalekim i debelim morima nije laka, težak kruh, ma koliko ga voljeli, još je teži u doba pandemije. COVID 19 donio je nove prilagodbe.

'Pomorcima kompanija Viking cruise uvjetuje ukrcaj cijepljenjem. Imamo čak i informaciju da neki pomorci na jahtama gube posao zato što nisu cijepljeni. Obzirom na sve, mi prije svega govorimo o pomorcima koji se žele cijepiti, jer nikoga se ne može prisiliti', kaže za HRT Anton Aljinović, voditelj ureda u Zadru i nacionalni inspektor sindikata pomoraca.

Neke kompanije imaju takve uvjete ili preporuke, neke ne, no do odredišta, luke i broda, treba doći. 'Malo kompanija je uvjetuje ukrcaj cijepljenje, ali događa se da idete kupiti avio-kartu, idete na ukrcaj za let, a onda oni traže potvrdu o cijepljenju, potvrdu da ste negativni. Dođete u luku ukrcaja i tamo vas traže potvrdu o cijepljenju', dodaje Slobodan Vrdoljak, tajnik Udruge kapetana Zadarske županije i tajnik zajednice hrvatskih Udruga pomorskih kapetana.

Kako bi omogućili i olakšali put do broda, i plovidbu, pomorci šalju apele. Smatraju kako se pomorcima treba omogućiti prioritetno cijepljenje. Odgovora Ministarstva još nema, mi smo u vakuumu, tvdi Anton Aljinović. Dodaje kako su i tijela UN-a zatražila od država da pomorce prioritetno cijepe, jer se više od 90 posto svjetske trgovine odvija morskim putem.

'Pomorci bi morali imati neki prioritet za kad idu na ukrcaj. Da im se uz nalog za ukrcaj, barem da prvo cjepivo, da ima potvrdu. Ja sam u kontaktu s Udrugom kapetana iz Kotora. Oni kažu da je njihov grad kupio određenu količinu cjepiva koje nudi pomorcima. Čak su se i neki pomorci iz dubrovačke regije išli tamo cijepiti prije ukrcaja', dodaje Slobodan Vrdoljak.

Što je s domaćom, obalnom plovidbom? 

'Ja sam kao nacionalni inspektor upoznat s tim. Turistički radnici prepoznati su kao prioritetna skupina za cijepljenje, dok pomorci u kabotaži nisu. A svi putnici koji idu na naše otoke, koji su nam biser turizma - oni imaju daleko više kontakata nego radnici u ugostiteljstvu. Opet moram naglasiti - govorimo pomorcima koji žele biti cijepljeni', zaključuje Anton Aljinović.

Rješenje problema treba, poručuju, što prije naći i odrediti prioritete.