NA NEPRIJATELJSKOM TERENU

Pomoćnici libanonskog ministra ubijeni u napadu na konvoj

30.06.2019 u 23:40

Bionic
Reading

Dva pomoćnika libanonskog ministra ra iz redova Druza ubijena su u nedjelju u napadu na njihov konvoj koji se dogodio u regiji koja podržava konkurentsku frakciju Druza. U razgovoru za libanonsku televiziju Saleh al-Gharib, libanonski ministar za izbjeglice blizak prosirijskom vođi Druza Talalu Arslanu, rekao je da je bila riječ o 'oružanoj zasjedi i jasnom pokušaju ubojstva'

Napad se dogodio u regiji LIbanonske planine kod grada Aleya gdje prevladavaju pristalice Walida Jumblatta, žestokog protivnika sirijske vlade i Arslanovog konkurenta među Druzima. Jumblattova Napredna socijalističke stranke (PSP) je zanijekala bilo kakvu upletenost u incident.

Jumblatt, glavni vođa libanonskih Druza, i Arslan su stari rivali čije se stranke nadmeću za položaje u vladi nacionalnog jedinstva formiranoj ranije ove godine.

Napetosti su u nedjelju porasle i zbog namjere ministra vanjskih poslova Gebrana Bassila, Arslanovog političkog saveznika iz redova kršćanskih Maronita, da posjeti to područje zbog čega su prosvjednici blokirali ceste.

Bassil je zbog prosvjeda otkazao posjet koji je PSP ocijenio kao provokaciju.

Na smirivanje je pozvao Akram Chehayeb, viši dužnosnik PSP-a i ministar obrazovanja. 'Ono što se dogodilo je rezultat loših prosudbi nekih dužnosnika i recept za razdor na području Libanonske planine', rekao je Chehayeb.

Premijer Saad al-Hariri, sunitski musliman, kontaktirao je frakcije Druza, čelnike snaga sigurnosti i Bassila u cilju 'smanjenja napetosti u Aleyu i poduzimanja svih napora na smirivanju stanja', priopćio je njegov ured.

Ministra obrane Elias Bou Saab televiziji LBC je rekao da su u područje poslane znatne vojne snage i pozvao na smirivanje.

Predsjndik Michel Aoun je za ponedjeljak sazvao sastnaka čelnika libanonskih snaga sigurnosti.

Arslanove pristalice su zbog incidenta zapaljenim gumama blokirale glavnu auto-cestu na jugu zapriječivši promet na nekoliko sati.