smjena vlasti u brazilu

Pomirili se s porazom: Uklonjene gotovo sve barikade Bolsonarovih pristaša na cestama

04.11.2022 u 23:01

Bionic
Reading

Cestovne prepreke koje su u Brazilu postavili prosvjednici koji ne žele priznati izborni poraz predsjednika Jaira Bolsonara, krajnjeg desničara, u petak su gotovo nestale i tek desetak najupornijih nastavilo je prosvjedovati pred vojarnama.

Savezna prometna policija (PRF) izvijestila je o tek 11 barikada u pet od 27 saveznih država i nijedna nije potpuno zaustavila promet vozila.

Nakon poraza Jaira Bolsonara na predsjedničkim izborima na kojima je u nedjelju pobijedio ljevičar Luiz Inacio Lula da Silva, PRF je rekao da je uklonio ništa manje nego 954 cestovnih prepreka diljem Brazila, zemlje veličine kontinenta.

Prosvjedi su se počeli smirivati u srijedu, kada je predsjednik na odlasku objavio video snimku na kojoj poziva pristaše da "raskrče ceste".

U četvrtak navečer ostale su još 34 prepreke, pošto ih je u utorak bilo više od 250.

Jair Bolsonaro je ipak nazvao "opravdanim" prosvjede ispred vojarni i drugih vojnih zgrada, u kojima su u srijedu sudjelovali desetci tisuća ljudi u desetak brazilskih gradova.

Na tim skupovima krajnje desnice tražila se vojna intervencija kako se Lula, simbol ljevice, ne bi vratio na vlast u trećem mandatu, pošto je vodio zemlju od 2003. do 2010.

  • +5
Bolsonarovi pristaše blokirali ceste Izvor: Profimedia / Autor: Jose Lucena / Zuma Press / Profimedia

Predsjednik Bolsonaro još nije izrijekom priznao poraz, niti je čestitao Luli na pobjedi, ali je obećao da će "poštovati Ustav".

Lula treba službeno preuzeti dužnost 1. siječnja u Braziliji.

Uskoro će objaviti imena ministara u budućoj vladi.