samo po jedna kuticija

Opet ga nema: Pomama za lijekom za dijabetes zbog mršavljenja, traže ga svi

22.02.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Ozempica, lijeka za dijabetes opet nema. Na privatni recept prepisuju ga svi specijalisti, od dermatologa do stomatologa

'Hrvatska ljekarnička komora urgirala je da se izdaje i propisuje samo po jedna kutijica lijeka kako bi se umanjile te nestašice', kaže magistra farmacije Emilija Horvat za Novu TV.

U dobroj ga vjeri na privatni recept prepisuju svi dobronamjerni specijalisti, od dermatologa do stomatologa.

'Stomatolog nije educiran za pisanje toga lijeka. Magistra ne može izdati lijek na temelju stomatologa, ja znam da ona živi od prometa, ali...'', kaže liječnica obiteljske medicine Gordana Štajminger.

Horvat napominje kako bi u tom slučaju trebali odbiti i uputiti ga njegovu liječniku da vidi je li indiciran za njega ili ne. 

'Ozempic je semaglutid u dozi od 1 miligram registriran samo za liječenje bolesnika s tipom dva šećerne bolesti, nije registriran za liječenje debljine. Isti taj semaglutid u dozi od 2,4 mg registriran je za liječenje debljine, ali ga trenutačno nema na hrvatskom tržištu', rekao je endokrinolog Miro Bakula koji je preporučio da se pacijenti barem na početku obrate endokrinologu jer je pretilost bolest koja je povezana, kako ističe, s 230 različitih komplikacija.

'Nastala je pomama. Dolaze mlade djevojke koje imaju dvije-tri kile više', kaže doktorica Štajminger i dodaje da riskiraju ozbiljne poremećaje u metabolizmu.

'Akutni pankreatitis, mučnine, povraćanje, može ostaviti posljedice koje će se za pet godina vidjeti', kazala je liječnica za Dnevnik Nove TV.