NOVOST U PONUDI

Polupodmornice - turistički hit ljeta

22.09.2013 u 19:12

Bionic
Reading

Proteklog ljeta u ponudi novih zabavnih atrakcija za turiste, sasvim sigurno se može ustvrditi da su polupodmornice proizvedene u tvrtki Agena Marin iz Biograda bile pravi hit. Atraktivno plovilo se ovoga ljeta moglo vidjeti na više lokacija, u lukama od Krka, Biograda, Murtera, Trogira do Omiša, Makarske i Dubrovnika na jugu. Agena Marin je prva hrvatska tvrtka koja proizvodi polupodmornice i premijerno je predstavila to plovilo prije nekoliko godina na nautičkom sajmu u Biogradu

Nakon više godine, proizvedeno je desetak polupodmornica i razgledali smo jednu od njih koja ovoga ljeta plovi u trogirskom akvatoriju. Plovilo upadljive crvene boje je dugačko 10 metara, široko 2,5 metara i može u jednoj vožnji primiti 14 putnika, a plovi brzinom od 6,5 čvorova. Putnici mogu boraviti tijekom plovidbe na palubi, ali i u unutrašnjosti gdje su veliki prozori kroz koje se može razgledavati jadransko podmorje. U prednjem dijelu plovila postavljen i periskop kako bi putnici mogli doživjeti ugođaj gledanja morske pučine kao da su u pravoj podmornici.

U Trogiru polupodmornica se nalazi na vezu kraj Čiovskog mosta i ima više polazaka dnevno. Vožnja do otoka Čiova i natrag te razgledanje podmorja trogirskog akvatorija traje oko sat vremena. Ovoga ljeta u Trogiru je zabilježen veliki interes za plovidbu, posebno među djecom. Jadran je definitivno pogodan za tu novu ponudu zbog čistoće i transparentnosti mora, ali i atraktivnosti i dinamičnosti podmorja.

Polupodmornice su inače sve popularnije i u svijetu jer su jeftinije od pravih podmornica, lakše ih je održavati i registrirati za turističku funkciju nego prave mini-podmornice, a atraktivnosti ne nedostaje. Polupodmornica iz Biograda je i ekološki proizvod jer ima integrirani generator na zamašnjaku koji omogućuje prebacivanje na hibridni, odnosno električni pogon u zaštićenim područjima.