PROBLEMI STOČARA

Polovica 'sumnjive' proizvodnje mlijeka vraćena u otkup

12.03.2013 u 16:14

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je kako je kroz provedbu Akcijskog plana za rješavanje problema mliječnog sektora do sada prikupljeno blizu milijun litara mlijeka koje su preuzele mljekare te ih s farmi odvezle u bioplinska postrojenja. 'Od 26. veljače, zaključno sa 11. ožujka, prikupljeno je 952.676 litara mlijeka', potvrđeno je iz Ministarstva

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede, u otkup je vraćena skoro polovica proizvođača mlijeka koji su koristili zamjensku stočnu hranu i mikofiksatore. 'Kod njih je razina aflatoksina u mlijeku pala na dozvoljene razine, pa je u otkup vraćeno 47 posto ukupne količine mlijeka obuhvaćene akcijskim planom na dnevnoj razini, što čini 740.572 litre zdravstveno ispravnog mlijeka dnevno', priopćeno je.

Veterinarska inspekcija i službe Hrvatske poljoprivredne agencije obišle su 776 poljoprivrednih gospodarstava i pritom uzele ukupno 1.349 uzorka stočne hrane. Od toga je 37 posto uzoraka imalo koncentracije aflatoksina iznad dozvoljenih granica. Istodobno je, zaključno sa 11. ožujka, isporučeno 712 tona zamjenske stočne hrane.

'Veterinarska inspekcija je uzela uzorke mlijeka sa 493 gospodarstva. Negativni nalazi na aflatoksin utvrđeni su u ukupno 161 uzorku, te je toliko gospodarstava vraćeno u otkup. Isto znači da je 33 posto gospodarstava s kojih su uzeti uzroci mlijeka u okviru službenih kontrola vraćeno u otkup mlijeka', poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Kad je u pitanju uvoz, Granična veterinarska inspekcija je u proteklih mjesec dana uzorkovala 341 pošiljku uvoznog mlijeka i mliječnih proizvoda. Budući da su inspektori kod pojedinih pošiljaka uzeli više uzoraka, ukupno su preuzeli 396 službenih uzoraka.

'Za 308 pošiljaka poznat je rezultat laboratorijskih pretraga te je do sada ukupno utvrđeno 26 pozitivnih rezultata na aflatoksin u mlijeku. Mlijeko je uzorkovano iz 13 zemalja, odnosno iz 44 objekata porijekla. Nesukladnost je zasad utvrđena u pošiljkama mlijeka iz dvije zemlje – Mađarske te Bosne i Hercegovine', potvrđeno je iz Ministarstva. Napominju i kako je nesukladno mlijeko povučeno iz uvoza i distribucije te se ne nalazi na policama trgovina.


Ministarstvo poljoprivrede i dalje apelira na poljoprivrednike da se pridržavaju uputa o prehrani mliječne stoke te se konzultiraju s predstavnicima državnih institucija koji koordinirano rade na terenu, kao i stručnjaka iz industrije mlijeka.

'S obzirom na to da se radi o zajedničkoj akciji svih u lancu proizvodnje, također apeliramo na sve sudionike da ne dovode u sumnju analize mlijeka i stočne hrane koje rade kako industrija mlijeka, tako i Veterinarska inspekcija te Hrvatska poljoprivredna agencija', zaključno poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.