odgođeno ročište

Poljski sud odgodio odluku o primatu prava EU-a

22.09.2021 u 17:02

Bionic
Reading

Poljski Ustavni sud u srijedu je odgodio ročište o tome imaju li primat europski ugovori ili nacionalni ustav, pitanju koje koči isplatu europskog novca Varšavi

"Zbog pojave novih okolnosti i novih argumenata i kako bi se mogla postavljati razborita pitanja... Ustavni sud odgađa ročište do 30. rujna", rekla je predsjednica Suda, Julia Przylebska, nakon što je saslušala stranke u postupku.

Premijer Mateusz Morawiecki obratio se Ustavnom sudu u sklopu spora s EU-om u vezi reformi poljskog pravosuđa, koje bi po ocjeni Bruxellesa mogle potkopati njegovu neovisnost.

Primat europskog prava nad nacionalnim jedno je od temeljnih načela europske integracije.

Varšava tvrdi da Bruxelles nema pravo miješati se u pravosudni sustav država članica te da su reforme potrebne kako bi se uklonilo utjecaj komunističke ere u pravosuđu i ubrzalo sudske postupke.

Vođa vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski smatra da inzistiranje EU-a na primatu prava EU-a nad nacionalnim zakonodavstvom potkopava temelje poljskog suvereniteta i ustavni poredak.

Upitan novac iz EU fondova

Premda neki upozoravaju da je moguć "Polexit", Poljska vjerojatno neće napustiti Uniju tako skoro. Ne postoji pravni način za izbacivanje država iz EU-a, a i većina Poljaka podržava članstvo.

Ispitivanje provedeno ovaj mjesec pokazalo je da 88 posto Poljaka smatra da bi Poljska trebala ostati u EU-u, a samo 7 posto podržava izlazak. No gotovo trećina ih smatra da je izlazak iz Unije jedna od mogućnosti.

Međutim, Poljska bi mogla izgubiti novac iz EU fondova koji joj je pomogao u gospodarskom razvoju.

Europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni rekao je da sudski postupak na poljskom Ustavnom sudu oko primata prava EU-a koči isplatu 57 milijardi eura pomoći EU-a Varšavi za oporavak od koronakrize.

Sud EU-a odlučio je u srpnju da je poljsko Disciplinsko vijeće za suce nezakonito, dan nakon što je Ustavni sud u Varšavi donio odluku da bi Poljska trebala zanemariti prethodni zahtjev da Disciplinsko vijeće prestane s radom.

Nakon prijetnje Europske komisije financijskom kaznom, Poljska je poručila da će ukinuti to vijeće, ali bez pojedinosti.

Varšava čeka i stav Komisije nakon što je pet poljskih regija odbilo povući se iz deklaracija da će biti "LGBT-free" zone, što znači da bi mogle ostati bez novca iz EU fondova.

Sud EU-a naložio je u ponedjeljak Poljskoj da plaća 500.000 eura dnevno kazne Europskoj komisiji jer nije zatvorila rudnik ugljena u Turowu na granici s Češkom. Varšava je odgovorila da će rudnik nastaviti s radom unatoč kazni.