zaštita žena

Vijeće Europe: Poljska mora promijeniti definiciju silovanja

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.09.2021 14:38
  • Objavljeno 16.09.2021 u 14:38
Poljska, ilustrativna fotografija

Poljska, ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: MATEUSZ MAREK

Poljska mora promijeniti svoju pravnu definiciju silovanja kako bi bolje štitila žene, reklo je u četvrtak Vijeće Europe (VE) u najnovijem upozorenju vladajućim nacionalistima u području ljudskih prava i demokratskih vrijednosti

Unatoč masovnim prosvjedima, vlada koju vodi konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) postrožila je ionako restriktivne zakone protiv pobačaja u toj članici Europske unije nametnuvši de facto zabranu na prekid trudnoće.

Vijeće Europe, voodeća organizacija za zaštitu ljudskih prava u Europi, smatra da bi Varšava trebala povećati napore u borbi protiv spolnog nasilja.

To uključuje promjenu definicije silovanja od "definicije koja se temelji na sili prema definiciji koja obuhvaća sve seksualne činove bez privole."

"Bez definicije silovanja koja se temelji na privoli u kriminalnom pravu, tužitelji će uvijek odlučivati protiv tužbe u slučajevima gdje nema rasprave da se dogodio seksualni čin, no gdje nije bilo privole", navodi VE.

Poljska bi također trebala poboljšati hitnu skrb i službe za žrtve seksualnog nasilja, trenirati policiju i medicinsko osoblje koje prvo odgovara na slučajeve silovanja te pojačati dijalog između države i zagovornika ženskih prava", rečeno je.

Priopćenje je dio ocjene o postupanju zemalja u primijeni Istanbulske konvencije iz 2014. godine o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama.

Od dosad 17 analiziranih zemalja, samo tri - Belgija, Malta i Švedska - kažnjavaju seksualno nasilje samo na temelju izostanka privole.

Šest od 27 članica Europske nije ratificiralo konvenciju: Mađarska, Bugarska, Slovačka, Češka, Litva i Latvija.

Ženska prava jedno su od nekoliko područja u kojima se Varšava ne slaže s EU-om, iako Europska komisija ima moć uskratiti financiranje zemljama koje podrivaju demokratska prava i vrijednosti.

Komisija je također prigovorila Poljskoj po pitanju lezbijskih, gay, biseksualnih i transrodnih prava te je Varšavi dala rok do srijede da odgovori na odluke nekih poljskih zajednica koje su se proglasile "zonama slobodnima od LGBT".

Ministarstvo obitelji i socijalne politike odbacilo je zabrinutost Komisije da takva identifikacija vodi diskriminaciji, rekavši u priopćenju u srijedu da to pravno ne ograničava prava svih ljudi da tamo žive i rade.

Varšava je rekla da će popuniti rupe ako samoproglašene "LGBT slobodne zone" izgube financiranje iz EU-a.

Ministarstvo je također reklo da postoje procedure koje štite od diskriminacije u projektima koje financira EU, te da se te procedure provode u skladu s EU pravima.

Glasnogovornik Komisije rekao je da se analizira odgovor Poljske.

Ako se u njemu nađu propusti, Komisija može reći Poljskoj da napravi određene ispravke ili može tužiti Poljsku Sudu Europske unije.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!