SMJENA NA VRHU

Poljski predsjednik imenovao Mateusza Morawieckog za novog premijera

08.12.2017 u 20:20

Bionic
Reading

Poljski predsjednik Andrzej Duda imenovao je u petak ministra financija Mateusza Morawieckog za novog premijera koji je najavio nastavak reforma i borbu protiv utaje poreza te nastavak socijalnog programa.

Vladajuća stranka Prava i pravde  (PiS) odlučila je u četvrtak za novog premijera postaviti ministra financija umjesto dosadašnje premijerke Beate Szydlo koja je predala ostavku političkom odboru PiS-a.

"Program koji je se provodio do danas bit će za mene mjerilo (kojim ću se voditi) kako bi bolje služio društvu i poljskim obiteljima", rekao je Morawiecki na svečanosti u predsjedničkoj palači. 

Radi se o socijalnom vrlo velikodušnom i skupom programu koji je upravo Morawiecki pomogao financirati boreći se protiv poreznih pronevjera i drugih oblika korupcije. 

Poljska će nastaviti borbu protiv utaje poreza i omogućiti vladu da nastavi kontrolirati javni dug, najavio je Morawiecki u petak.

Za katoličku televiziju Trwam rekao je da će vjerojatno povećati PDV te da će nominalno povećanje javnog duga u 2017. biti najniže u više od dva desetljeća.

"Uzimamo novac mafiji i kriminalcima koji zarađuju na porezima i dajemo ga narodu", rekao je Morawiecki. 

Mateusz Morawiecki (49) je bivši bankar. Studirao je povijest na sveučilištu Wroclawa i ekonomiju i pravo u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Švicarskoj. Godine 2015. je odbacio unosno mjesto predsjednika Bank Zachodni WBK i ušao u vladu PiS-a kao ministar za razvoj i zamjenik premijera, a 2016. je preuzeo ministarstvo financija.

Jedan od razloga za smjenu premijerke Szydlo jest poboljšati ugled Poljske u inozemstvu i odnose s Europskom unijom te vodećim zapadnim zemljama, dalo se naslutiti iz izjava čelnih ljudi PiS-a, piše agencija AFP.

Prema medijima novi premijer treba u utorak predstaviti svoj program i dobiti potvrdu poljskog parlamenta u kojem zastuupnici vladajućeg PiS-a imaju većinu. 

(