zabrinut poljacima

Tusk usporedio politiku poljske vlade s ruskim ciljevima

19.11.2017 u 19:15

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u nedjelju je rekao da je zabrinut oko sličnosti politike koju provodi desna poljska vlada s onim što je opisao ‘planom Kremlja’

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) u sve je većim sukobima s Europskom unijom i Tuskom otkad je on stupio na tu dužnost krajem 2015. godine. Netrpeljivost između bivšeg poljskog premijera Tuska i PiS-a traje već godinama, a ta se stranka s Bruxellesom svađa oko imigracije, krčenja drevne Bjelovjeske šume i stavljanja sudova i medija pod kontrolu vlasti. 

Tusk, arhetipski neprijatelj čelnika PiS-a Jaroslawa Kaczynskog, u ožujku je dobio novi mandat predsjedavajućeg na EU sastancima, a jedina država koja je bila protiv produljenja njegove funkcije bila je Poljska. 

‘Upozorenje! Žestok sukob s Ukrajinom, izolacija unutar EU-a, odmak od vladavine prava i slobode sudstva, napadi na nevladin sektor i slobodne medije – PiS-ova strategija ili plan Kremlja?’, upitao je Tusk na svom Twitter profilu. 

Tusk se, između ostalog, referira na činjenicu da je Ukrajina u subotu pozvala na razgovor poljskog veleposlanika u Kijevu nakon što je Poljska odbila u državu pustiti ukrajinskog dužnosnika, što je posljedica eskalacije tenzija između te dvije zemlje koje imaju kompliciranu zajedničku povijest. 

  • +15
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tusk nije pojasnio što je mislio pod ‘planom Kremlja’. U svibnju je pozvao čelnike država G7 da se drže svoje politike sankcija prema Rusiji zbog ukrajinske krize. Također se svrstao uz članice EU-a poput Poljske i baltičkih država u njihovom prosvjedu protiv novog plinovoda koji će povezivati Rusiju i Njemačku. 

Poljska vlada odbacuje optužbe Bruxellesa da potkopava vladavinu prava ili izolira svoju državu unutar EU-a, te tvrdi kako mora reformirati nedjelotvorni poljski pravosudni sustav i stati iza poljskih interesa u Europi.