IVAN JAKOVČIĆ

Naš europarlamentarac: Ja sam superseljak. Mene ne zanimaju Rolexi ili Porschei

13.01.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Uz sve obaveze koje ima u Bruxellesu, u kojem zastupa Hrvatsku u Europskom parlamentu, Ivan Jakovčić stigne se brinuti i o imanju pored Grožnjana. Podno svog sela Sv. Juraj ima poljoprivredno zemljište od oko šest hektara, a nije ga pokolebao niti propali posao s Ginetom. Polovica od toga je pod mladim maslinikom i planu mu je proizvodnja vrhunskog ekološkog maslinovog ulja. Uz to, ove godine kreće s iznajmljivanjem kuća za odmor

'U masliniku je 550 stabala. Od toga je 450 istarske bjelice, čiji okus posebno volim. Ostalih stotinjak podijelio sam tako da imamo po 10 stabala 10 različitih sorti. Time namjeravam, budem li u prilici, dobro naučiti ponašanje varijeteta maslina. Naime, one su posađene na bijeloj zemlji i to na skoro 400 metara nadmorske visine. Sve skupa je pomalo i eksperiment', rekao je za tportal Jakovčić, bivši istarski župan i čelnik IDS-a od 1991. do 2014. godine.

Uz masline, podići će vinograd, uzgajat će voće, povrće, ruže...

Dodaje kako je prerano za procjenu uroda i količine ulja te su prinosi još uvijek simbolični jer se radi o dvogodišnjem nasadu.

'Plan mi je proizvoditi maslinovo ulje vrhunske svjetske kvalitete po ekološkim pravilima. Plasirat ću ga isključivo u vrhunskim restoranima i specijaliziranim trgovinama', istaknuo je Jakovčić.

U maslinik je uložio oko 15.000 eura i to, naglašava, vlastitog novca.

'Svaki euro koji zaradim kao zastupnik u Europskom parlamentuulažem u razvoj poljoprivrede i turizma. Ne zanimaju me Rolexi ili Porschei', rekao je Jakovčić.

Za radove u masliniku koristi usluge kolega koji imaju znanje i strojeve, a kad se za to pokaže potreba, zaposlit će, kaže, radnike. Jakovčić naime ima registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG).

Na preostala tri hektara zemljišta planira podići vinograd s istarskom malvazijom i teranom, zasadit će i voćke, dok će dio odvojiti za mediteransko bilje.

'Pokusno sam već započeo s uzgojem raznog povrća. Uzgajat ću istarske sorte i europske zaštićene sorte povrća. Obožavam ruže. U svojoj kolekciji već ih danas imam stotinjak vrsta te ću nastaviti i s njihovim uzgojem', pun entuzijazma otkrio nam je Jakovčić.


Selo je morao kupiti dva puta

Napušteno selo Sv. Juraj Jakovčić je kupio dvaput. Izravnom pogodbom Općina Grožnjan mu je 1996. prodala tri ruševne kuće i crkvicu za 20 tisuća njemačkih maraka. Ali 2000. Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je postupak protiv njega tvrdeći da je kupoprodaja bila nezakonita jer nije proveden javni natječaj.

Jakovčić je izgubio spor i bio je prisiljen ponovo otkupiti selo. Ponudio je dva milijuna kuna, a kako mu je sud priznao da je u obnovu kuća dotad uložio oko 1,5 milijuna kuna, na kraju je platio još 500.000 kuna.

Ovog ljeta kreće s iznajmljivanjem kuća turistima. 'Uskoro očekujem da će se oglasiti ponuda putem agencija i direktno putem specijaliziranih web stranica. Sv. Juraj ima tri kuće, od kojih je jedna vrlo, vrlo mala, a ni druge dvije nisu velike. Sveukupno, bit će ponuđen smještaj za osam osoba. Gosti će moći besplatno koristiti i obližnji vrt', rekao je Jakovčić.

Posao će voditi njegova tvrtka Juniperus, kojom upravlja, dok je on politički aktivan, odvjetničkiured Kalčić iz Poreča.

'Juniperus će biti nositelj iznajmljivanja kuća u Sv. Jurju. Ja ni na koji način ne sudjelujem u poslovanju tvrtke jer je tako propisano zakonom', ustvrdio je Jakovčić.

Neuspjeh s bezalkoholnim pićem Gineta

Jakovčić na predstavljanju Ginete

Juniperus je bio nositelj još jednog, pokazalo se neuspješnog, projekta bivšeg istarskog župana. Sredinom 2012. u suradnji s Jamnicom ambiciozno je krenuo u proizvodnju bezalkoholnog pića Gineta, napitka od plodova smrikve ili smrički (gineprusa, brinja ili kleka). S Jamnicom je bio potpisao ugovor na pet godina, ali je proizvodnja Ginete, prekinuta, kaže Jakovčić, prije oko dvije godine.

'Na tom projektu prije svega sam naučio da ima puno zlobnih, ljubomornih i ljudi punih zavisti oko mene. Drugo, dok si u politici, ne možeš se baviti biznisom tog tipa. Šteta, jer je to bilo modernizirano izvorno istarsko piće s odličnim dizajnom. Tržište je odlično reagiralo, ali toliko zavisti i medijskih napada jednostavno nisam htio trpjeti. Tako smo naprosto prekinuli proizvodnju', rekao je Jakovčić.

Na pitanje kako uspijeva uskladiti svoju političku i poslovnu karijeru odgovara da mu to nije nikakav problem.

'Odvjetnički ured koji kontrolira tvrtku jako kvalitetno odrađuje posao, a ja kao superseljak uspijevam ubirati lijepe plodove. Odat ću vam i jednu tajnu: korištenje metode agrofitnesa donosi spokoj duši i tijelu i naprosto je sve lako i sve uspijeva!', zadovoljno zaključuje Jakovčić.

Juniperus dobro posluje

Tvrtku Juniperus Jakovčić je osnovao 2011. Poduzeće je registrirano za razne oblike turističkih usluga. Preko nje je i kupio selo Sv. Juraj. Juniperus je 2013. sklopio ugovor s hotelom Plava laguna Poreč, u vlasništvu obitelji Lukšić, za koji analizira i vrednuje projekte. Tvrtka je 2015. završila s 671.500 kuna prihoda i 61.200 kuna dobiti. Za prošlu godinu još uvijek nema financijskih podataka.