SUKOB ZBOG POBAČAJA

Poljske aktivistice u kampanji koja se neće svidjeti premijerki Beaty Szydlo

06.04.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Poljsku premijerku Beatu Szydlo koja podupire potpunu zabranu pobačaja poljske građanke redovno izvještavaju o svojim menstrualnim ciklusima i pratećim pojavama. Dio je to aktivističke kampanje, kojoj je, kako tvrde, cilj olakšati Vladi kontrolu njihovih maternica, jajašaca i trudnoće, javlja portal crol.hr

Nakon masovnih nedjeljnih prosvjeda protiv zabrane pobačaja u Poljskoj, skupina prosvjednica potaknula je potaknuti sugrađanke da zovu premijerkin ured i šalju joj pisma te da na njezinoj Facebook stranici pišu o svojim menstruacijama uz hashtag #TrudnyOkres - teška menstruacija.

'Zatrpajmo je informacijama, pitanjima i sumnjama oko naših menstrualnih ciklusa, ovulacijama, vaginalnim iscjedcima. Informirajmo je detaljno o svemu što se s nama događa, neka njezin fokus bude na nama jer možda će je to podsjetiti da je i sama žena. Ako ne, barem će njezin kabinet raditi nešto korisno – čitati stotine e-mailova i objava na Facebooku, odgovarati na telefonske pozive. To je, na koncu, i njihov posao', podsjetile su prosvjednice, piše portal crol.hr


'Draga premijerko, danas osjećam probadanje u lijevom jajniku. Mislim da ovuliram', napisala je jedna od žena, a neki su izvještaji i detaljni: 'Draga premijerko Beata, željela bih vas izvijestiti da je s mojim menstrualnim ciklusom sve u redu. Dobila sam menstruaciju na vrijeme (ciklus mi je 31 dan), a prvi dan me boli kao i obično (doma sam, na sve četiri, s bocom vruće vode), ali onda je poslije sve u redu. Moji plodni dani započinju za 5-6 dana, ali na tjedan dana putujem u inozemstvo i tijekom ovulacije neću vidjeti supruga'.

'Budući da vas toliko zaokupljanju maternice poljskih žena i želite im uvesti policijski nadzor, uštedjet ću vam trud. Ljubazno vas obavještavam da bih menstruaciju trebala dobiti u utorak. Trenutačno me grudi bole, noge su mi natečene a trbuh nadut i već sam pojela svoje čokoladno uskrsno jaje i pola suprugovog'.

Samo su to neke od poruka koje prenosi portal Crol.hr i podsjeća da su protekle nedjelje diljem Poljske prosvjedovale tisuće prosvjednika i prosvjednica protiv prijedloga zakona o potpunoj zabrani pobačaja. Vladajućima su ispred parlamenta u Varšavi ostavljene žičane vješalice uz poruku kako ne daju Poljsku fanaticima koji ih žele vratiti u srednji vijek, a vjernici su masovno napuštali mise na kojima se čitalo pismo biskupa za zabranu pobačaja.