napeti odnosi

Poljska prozvala Bjelorusiju zbog tijela migranta stradalog u blizini granice

14.10.2021 u 19:21

Bionic
Reading

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u četvrtak bjeloruskog otpravnika poslova nakon što je poljska policija blizu granice tih dviju zemalja pronašla tijelo još jednog stradalog migranta

Drugi put u tjedan dana bjeloruski je diplomat Aleksander Czesnowski pozvan da odgovori na pitanja vezana za situaciju na poljsko-bjeloruskoj granici gdje je Poljska proglasila izvanredno stanje nakon porasta broja migranata iz Afganistana i Iraka koji pokušavaju ući u EU preko Bjelorusije.

“Policija je jutros pronašla tijelo još jedne osobe koja je stradala u pokušaju prelaska granice”, rekao u telefonskom razgovoru glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina.

To je već šesti smrtno stradali migrant čije su tijelo poljske vlasti pronašle blizu granice otkad je došlo do porasta broja migranata na tom području.

Drugo aktualno pitanje je humanitarni konvoj koji Poljska želi poslati u Bjelorusiju, rekao je Jasina.

Czesnowski je također pozvan u ministarstvo prošli tjedan nakon što je su poljske službe izvijestile da je s bjeloruske strane pucano na poljske vojnike koji su na granici obavljali patrolnu službu.

Europska komisija i Poljska za priljev migranata prozivaju Bjelorusiju, tvrdeći da je riječ o orkestriranom pokušaju da se izvrši pritisak na EU zbog sankcija koje je uvela Minsku, što Bjelorusija poriče.

Borci za ljudska prava optužili su poljsku vladu da se nehumano odnosi prema migrantima i ne dopušta im da zatraže međunarodnu zaštitu. Poljska odgovara da je za migrante odgovorna Bjelorusija, jer se nalaze na njenom teritoriju. Poljska vlada također navodi da je njena ponuda za pružanjem humanitarne pomoći odbijena.

EU je u četvrtak pozvala na odgovornost izaslanike Poljske, Litve i Latvije zbog sudbine migranata koji su zaglavili na njihovim granicama s Bjelorusijom.

Poljska je u kolovozu na svojoj granici počela s postavljanjem bodljikave žice, a uskoro će odlučiti i o izgradnji zida sa senzorima pokreta i kamerama koji će tu zemlju stajati više od 407 milijuna dolara.