KOMPENZACIJA TROŠKOVA

Poljska najavljuje novi paket pomoći tvrtkama pogođenima koronavirusom

23.12.2020 u 17:03

Bionic
Reading

Poljska vlada planira novim paketom mjera, vrijednim 35 milijardi zlota (9,5 milijardi dolara), pomoći tvrtkama pogođenima djelomičnim zatvaranjem zbog novog vala pandemije, izjavio je u srijedu premijer Mateusz Morawiecki.

Pomoć će prvenstveno biti usmjerena kompanijama koje su "u listopadu, studenom i prosincu bile posebno pogođene virusom" i Europska komisija već ju je odobrila, kazao je Morawiecki na tiskovnoj konferenciji u Varšavi.

Novi paket pomoći uključivat će različite instrumente kompenzacije troškova kompanijama, ali i izravne injekcije likvidnosti, kazao je Morawiecki.

Vlada je dosada poduprla kompanije sa 150 milijardi zlota kako bi im pomogla prebroditi koronakrizu, uključujući gotovo 61 milijardu u izravnim injekcijama likvidnosti, rekao je premijer.

Prema njegovim riječima, poljsko bi se gospodarstvo moglo vratiti na pretpandemijsku razinu na prijelazu iz 2021. u 2022. godinu.

Budući da je u drugoj polovini rujna broj slučajeva zaraze koronavirusom počeo eksponencijalno rasti, Poljska se vratila mjerama za suzbijanje koronavirusa, koje su, među ostalim, uključivale zatvaranje teretana i bazena, kao i zabranu hotelskih usluga, osim kod poslovnih putovanja.

Neka ograničenja za trgovačke centre ukinuta su u predbožićnom razdoblju, ali će biti ponovo uvedena nakon što prođu blagdani.