uzbuna u europi

Poljska digla svoje F-16: I borbeni avioni NATO-a dignuti nakon najnovijeg poteza Rusije

12.06.2024 u 10:18

Bionic
Reading

Ruske i bjeloruske trupe započele su drugu fazu taktičkih nuklearnih vježbi u Rusiji, priopćilo je rusko ministarstvo obrane

Ministarstvo je priopćilo kako su vježbe imale za cilj osigurati spremnost vojnog osoblja i opreme dviju zemalja za zaštitu njihova suvereniteta i teritorijalnog integriteta, piše Independent.

"Tijekom vježbe razradit će se pitanja zajedničke obuke postrojbi oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Bjelorusije za borbenu uporabu nestrateškog nuklearnog oružja", priopćilo je ministarstvo obrane.

Poljska digla borbene avione F-16 dok je Rusija bacala kišu projektila na Ukrajinu

Poljska je usmjerila svoje zrakoplove i zračne snage protiv velikih raketnih napada Rusije usmjerenih na središnje i zapadne dijelove Ukrajine, priopćilo je jutros Operativno zapovjedništvo poljskih oružanih snaga.

Poljske oružane snage opisale su svoj odgovor kao "obrambene zračne aktivnosti".

Upozoravajući na povećanu razinu buke zbog djelovanja poljskih i savezničkih zrakoplova u njegovom zračnom prostoru, objavili su: “Večeras promatramo aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije, koja izvodi napade koristeći krstareće rakete i bespilotne letjelice tipa Shahed protiv objekata koji se nalaze, između ostalog, na zapadnom teritoriju Ukrajine.”

Poljska, koja leži na zapadu Ukrajine, rekla je da je posljednja takva "pojačana" ruska agresivna aktivnost zabilježena u četvrtak i petak navečer.

"Pokrenute su sve potrebne procedure za osiguranje sigurnosti poljskog zračnog prostora, a Operativno zapovjedništvo RSZ-a kontinuirano prati situaciju", rečeno je, pozivajući se na jedno od dva zapovjedna tijela Poljskih oružanih snaga.

Rusija često upada u poljski zračni prostor

Otkako je Rusija pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu prije više od dvije godine, došlo je do brojnih upada u poljski zračni prostor, što je izazvalo zabrinutost u Europskoj uniji i državi članici NATO-a i podsjetilo ljude koliko je rat blizu.

Eksplozije su se jutros čule diljem glavnog grada Ukrajine Kijeva dok su ruske snage bacale projektile na ratom pogođenu zemlju, rekli su dužnosnici.

Sustavi protuzračne obrane Ukrajine uključeni su u odbijanje napada, objavila je kijevska vojna uprava na Telegramu.Prema svjedocima, u Kijevu i okolici čule su se mnoge eksplozije.

Zbog napada koji je uslijedio nakon nekoliko tjedana tihih noći u Kijevu cijela Ukrajina stavljena je pod gromoglasnu uzbunu za zračni napad.