politika u doba epidemije

Poljska će zbog predsjedničkih možda i na parlamentarne izbore

06.05.2020 u 14:41

Bionic
Reading

Poljska će možda morati raspustiti parlament i izaći na izvanredne parlamentarne izbore ako zastupnici ne budu za održavanje predsjedničkih izbora koje vlada želi organizirati u vrijeme epidemije koronavirusa, rekao je u srijedu bliski premijerov suradnik

Ankete pokazuju da bi aktualni predsjednik Andrzej Duda, saveznik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) pobijedio na izborima koji su zakazani za 10. svibnja. No, političari su duboko podijeljeni oko toga mogu li se izbori održati u vrijeme pandemije zbog koje je cijela zemlja u karanteni. PiS želi da se izbori održe u svibnju dopisnim glasanjem, no nije uspio uvjeriti parlament da podrži taj prijedlog.

U četvrtak ga je odbio gornji dom parlamenta, a donji Sejm bi trebao glasati u srijedu ili u četvrtak. PiS ima tanku većinu u Sejmu i glasanje će biti test za vladajuću koaliciju, jer se dio zastupnika koalicijskog partnera Accord protive dopisnom glasanju. "Nadamo se da će dovoljno zastupnika podržati prijedlog zakona. No, moramo razmotriti i opciju u kojoj zakon neće proći i u tom ćemo se slučaju suočiti s ozbiljnom političkom krizom", rekao je šef premijerova ureda Michal Dworczyk.

"Mislim da tim raspravama moramo pristupiti vrlo oprezno, no ne treba isključiti prijevremene izbore", dodao je. Poljska, zemlja s 38 milijuna stanovnika, prijavila je 13.937 slučajeva zaraze novim koronavirusom i 683 umrlih. Predsjednički izbori tijekom pandemije izazvali su žučnu političku debatu zbog zabrinutosti za sigurnost građana. Kritičari smatraju da PiS inzistira da se izbori održe ovaj mjesec zbog velike potpore koju Duda u ovom trenutku uživa u javnosti.