ukupno 13.937

Poljska vladajuća stranka razmatra odgodu predsjedničkih izbora

04.05.2020 u 13:07

Bionic
Reading

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) nagovijestila je u ponedjeljak da će možda morati odgoditi predsjedničke izbore predviđene za 10. svibnja za tjedan dana ili dva, zbog kritika da su joj politički interesi važniji od zdravlja građana

Poljska, zemlja s 38 milijuna stanovnika, prijavila je 13.937 slučajeva zaraze novim koronavirusom i 683 umrlih. Predsjednički izbori tijekom pandemije izazvali su žučnu političku debatu zbog zabrinutosti za sigurnost građana.

'Desetog svibnja, teško', rekao je zamjenik premijer Jacek Sasin za privatni radio Zet komentirajući datum izbora. Sasin je kazao da PiS razmatra da se izbori održe 17. ili 23. svibnja, što bi po ustavu bilo moguće.

Šef premijerova kabineta Michal Dworczyk rekao je da se izbori možda neće moći održati iduće nedjelje zbog 'političkih napetosti'. Odluka o tome donijet će se ovaj tjedan.

Senat, u kojem većinu ima oporba, glasat će do četvrtka o prijedlogu zakona koji će omogućiti dopisno glasanje. 'Tjedan dana prije izbora Poljaci ne znaju kada su izbori. Oporba i Senat su za to odgovorni', rekao je Sasin.

Ako Senat odbaci prijedlog zakona o poštanskom glasanju, on se vraća u donji dom, gdje se neki zastupnici iz mlađeg koalicijskog partnera PiS-a protive održavanju izbora tijekom pandemije.

Ta je stranka predložila da se produlji mandat predsjedniku Andrzeju Dudi, savezniku PiS-a, za dvije godine te da se izbori održe 2022., a da on na njima nema pravo sudjelovati. Oporba želi da vlada proglasi izvanredno stanje, što bi značilo da se izbore u svibnju otkazuje.

Kritičari smatraju da PiS inzistira da se izbori održe ovaj mjesec zbog velike potpore koju Duda u ovom trenutku uživa u javnosti.

Duda bi, po zadnjim anketama Ipsosa, pobijedio u prvom krugu izbora sa 63 posto glasova. Kada bi se izbori održali poslije pandemije, Duda bi dobio 42 posto glasova. Zbog sve većeg pritiska dijela javnosti da se izbore odgodi, PiS razmatra druge opcije.

Duda bi, po pisanju portala Onet, mogao podnijeti ostavku, pa bi PiS mogao odgoditi izbore do sredine srpnja. PiS razmatra i održavanje izbora 23. svibnja izlaskom na birališta i dopisno, objavio je dnevni list Rzeczpospolita.