needuciranost

Poljoprivrednici upozoreni kada dolazi do velikog pomora pčela

12.02.2024 u 10:47

Bionic
Reading

Udruga pčelara Virovitica pozvala je poljoprivrednike na poštivanje pravila prilikom tretiranja bilja kako ne bi došlo do pomora pčela, a virovitički gradonačelnik Ivica Kirin pozvao je pčelare i poljoprivrednike na stručna predavanja u sklopu nadolazećeg Viroexpa

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Grada Virovitice, Udruga pčelara održala je u subotu svoju godišnju skupštinu. Među problemima uzgajivača pčela i kao jedna od većih zapreka razvoju pčelarstva istaknuto je špricanje poljoprivrednih površina u vrijeme cvatnje, odnosno u trenucima kad su pčele na paši.

Naglašeno je kako bi poljoprivrednici trebali znati da bez oprašivanja nema ni rezultata u poljoprivredi, a s tim u vezi trebali bi poduzeti sve što je potrebno da bi stvorili potrebnu sinergiju s pčelarima. Prvenstveno se to odnosi na poštivanje propisa o prskanju bilja i zabranu tretiranja bilja za vrijeme cvatnje.

„Svjedoci smo da takvim nerazumnim postupcima dolazi do uginuća pčela“, rekao je skupštini gradonačelnik Virovitice Kirin.

Na Viroexpou predavanja za poljoprivrednike i pčelare

Na godišnjoj skupštini pčelara kao razlog ponašanja dijela poljoprivrednika prilikom tretiranja bilja, naglašena je njihova needuciranost.

Stoga su pčelari i poljoprivrednici pozvani na Viroexpo - međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, koji počinje ovaj petak, 16. veljače gdje će biti održana predavanja namijenjena poljoprivrednicima i pčelarima.

Udruga pčelara Virovitica pokriva površinu od 655 četvornih kilometara, odnosno područje grada Virovitice te općina Špišić Bukovica, Lukač, Gradina i Suhopolje.

Prema podacima na području koje pokriva udruga, prošle je godine evidentirano 14.244 pčelinjih zajednica u 245 pčelinjaka kod 169 pčelara. Najviše otpada na grad Viroviticu gdje se nalazi 107 pčelara i 7445 pčelinjih zajednica, rekao je predsjednik udruge Dubravko Milanović.