na kraju posjeta

[FOTO] Pahor darovao pčelinjak zagrebačkom Zoološkom vrtu; na proljeće će se useliti kranjska pčela

29.11.2022 u 14:23

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor poklonio je kućicu za pčele zagrebačkom Zoološkom vrtu u utorak na kraju posjeta Hrvatskoj, posljednjeg državnog posjeta nekoj zemlji u drugom uzastopnom mandatu

Slovenski predsjednik istaknuo je da je važno očuvati prirodu i životinje i njihov suživot s ljudima i zahvalio hrvatskom kolegi Zoranu Milanoviću na gostoprimstvu.

Kako bi se povećala svijest o važnosti pčela, Ujedinjeni narodi su 2017. godine proglasili datum 20. svibnja "Svjetskim danom pčela" i to na inicijativu Slovenije.

"Uloga zagrebačkog Zoološkog vrta je očuvanje biološke raznolikosti i zaštita ugroženih vrsta", rekao je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok i zahvalio Pahoru i slovenskom veleposlanstvu u Hrvatskoj na pčelinjaku koji je zasad prazan, ali će na proljeće primiti kranjsku pčelu ili popularnog naziva sivku, autohtonu slovensku sortu pčela.

Skok je naglasio da najviše inozemnih posjetitelja dolazi upravo iz Slovenije. "Mi se trudimo da nisu stranci, već da se osjećaju kao doma", rekao je.

  • +15
Borut Pahor darovao pčelinjak zagrebačkom Zoološkom vrtu Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Učenici OŠ Pećine iz Rijeke, Ena i Ivano, izrecitirali su pjesmu Ciciban in čebela slovenskog pjesnika Otona Župančiča, a mješoviti pjevački zbor Slovenskog doma u Zagrebu otpjevao slovensku narodnu pjesmu Lipa zelenela je.

Pahor je s predsjednikom Milanovićem i zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem nakon prigodnog kulturnog programa obišao mlade medvjede blizance Kvetinu i Alberta iz Slovačke koji su sredinom studenog smješteni u novu nastambu zagrebačkog ZOO-a.

sve osim nogometa

Učitavanje...