prijeti im kazna

Poljaci čupaju periske kod Biograda i time se hvale na društvenim mrežama

29.09.2020 u 19:23

Bionic
Reading

Dok cijeli Mediteran muku muči s očuvanjem, možda i posljednjih primjeraka najstrože zaštićene školjke periske, skupina Poljaka koju vodi vloger i samozvani turistički promotor Mariusz Jacak, otisnuli su se gliserom na more iz Biograda u zadarski arhipelag, počupati što se počupati da

Svoju 'avanturu' snimili su pedantno i videom, a u videu kojeg su objavili u ponedjeljak, 28. rujna 2020., mogu se vidjeti najmanje četiri iščupane periske ili losture, od kojih akter o kojem pričamo, jednom lupa o brod, ispire i na silu otvara, javlja portal Morski.hr.

Kazna za svaku izvađenu školjku je i do 30 tisuća kuna, a ispod videa bilo je i nekoliko upozorenja da je ovo u Hrvatskoj protuzakonito, no svaki takav komentar je izbrisan.

Maiusz Jacak vlasnik je Youtube kanala “Jacaki – Życie Na Maxa” ili prevedeno “Jacaki – Život na maksimumu”, a osim na Youtubeu svoje avanture diljem svijeta promovira i na ostalim društvenim mrežama, poput Facebooka i Instagrama.

Poljak vadi periske Izvor: Društvene mreže / Autor: Morski HR

Izlov školjke plemenite periske strogo je zabranjen. Za ovu protuzakonitu radnju Zakonom o zaštiti prirode za fizičku osobu predviđena je kazna u visini od 7.000,00 – 30.000,00 kuna. U jednom slučaju iz 2012. državljanin Bugarske, kojem je carina pri izlasku iz Hrvatske u putnoj torbi otkrila zaštićenu veliku školjku perisku, završio je 18 dana u zatvoru.

Prema saznanjima koje ima Morski.hr, Poljaci se još uvijek nalaze u Hrvatskoj, a svoje spoznaje proslijedili su nadležnim institucijama, policiji i ribarskoj inspekciji.