poticajna mjera

Politika troje djece naišla na skepticizam u Kini

01.06.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Odluka Odluka Kine da dopusti troje djece po obitelji naišla je na skepticizam u utorak, a korisnici društvenih mreža sumnjaju da će se išta promijeniti i traže detalje o najavljenim "poticajnim mjerama". Kine da dopusti troje djece po obitelji naišla je na skepticizam u utorak, a korisnici društvenih mreža sumnjaju da će se išta promijeniti i traže detalje o najavljenim "poticajnim mjerama"

Peking je u ponedjeljak objavio da ukida ograničenje politike dvoje djece kako bi potaknuo više rađanja, nekoliko tjedana nakon što su podaci popisa stanovništva potvrdili brzo starenje i pad fertiliteta zbog čega je Kina na putu da se njezino stanovništvo, najveće na svijetu, počne smanjivati.

Politički preokret uključivat će poticajne mjere "pogodne za poboljšanje strukture populacije u zemlji", objavila je državna novinska agencija Xinhua.

"Ne razumijem to sasvim. Koji je smisao poticajnih mjera?", pitao je jedan korisnik Weiba u objavi koja je lajkana više od 128.000 puta i najpopularniji je komentar na objavi Xinhue o kineskoj politici troje djece.

Korisnici društvenih mreža naveli su visoke troškove podizanja djece u urbanoj Kini gdje stanovanje može biti skupo i gdje djeca imaju i privatne instrukcije uz pohađanje javnih škola u vrlo konkuretnom obrazovnom sustavu, kao ono što ih odvraća od rađanja.

Žene u Kini se već suočavaju sa sve većim rodnim razlikama po pitanju radne snage i zarade i sve češće preuzimaju brigu o djeci jer se smanjila pomoć države za skrb o djeci, pokazuje prošlogodišnje izvješće s Peterson Instituta za međunarodnu ekonomiju.

"Zaposlene žene u velikim gradovima bit će dodatno diskriminirane, a ženama iznad 30 bit će još teže pronaći posao", napisao je još jedan korisnik Weiba.

U objavi Xinhue nakon sastanka Politbiroa kojim je predsjedao predsjednik Xi Jinping, navodi se da će Kina smanjiti troškove obrazovanja, povećati stambenu potporu i jamčiti pravne interese zaposlenih žena, ali nisu navedeni detalji.

James Liang, profesor u ekonomskoj školi na pekinškom sveučilištu i osnivač internetske turističke tvrtke Trip.com Group, pozvao je Kinu prošli mjesec da roditeljima za svako novorođenče osigura milijun juana kako bi podigao stopu fertiliteta od 1,3 djeteta po ženi u 2020. godini.

Liang je ovaj tjedan rekao da bi Kina morala potrošiti oko pet posto BDP-a, usporedno s "praktički 0 posto sada", u gotovini, kroz porezne olakšice, subvencije za stanovanje i ostale poticaje kako bi stopa fertiliteta dosegla oko 1,6. Očekuje i da će vlada ubrzati izgradnju dnevnih centara i vrtića.

Razvijeni okruzi obično troše jedan do četiri posto BDP-a za takve potpore, rekao je.

"Ono što bih stvarno volio vidjeti je subvencija za stanovanje, posebno u velikim gradovima", rekao je. "Ako lokalna samouprava može vratiti (porez na zemljišta) ili dati popuste parovima s trećim ili drugim djetetom, to bi moglo pomoći", rekao je.

Kad je Kina ukinula politiku jednog djeteta 2016. godine, nakratko je zabilježen porast rađanja, ali je brzo uslijedio pad jer su troškovi