JEDNOGLASNA ODLUKA

Političkim strankama i nezavisnim zastupnicima 31 milijun kuna za drugu polovicu godine, evo koliko ide kome

08.07.2021 u 10:37

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u četvrtak je jednoglasno donio odluku o rasporedu sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika od 1. srpnja do 31. prosinca, kojom im je iz državnog proračuna osiguran 31 milijun kuna

Ukupno je za rad stranaka i nezavisnih zastupnika u ovoj godini u državnom proračunu osigurano 62,05 milijuna kuna, s tim da su sredstva za prvu polovicu godine već isplaćena.

Najviše novca za rad u drugoj polovici godine, 6,3 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u za 45 zastupnika i 17 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna uprihodio 3,5 milijuna kuna s 19 zastupnika i 15 zastupnica.

Domovinski pokret s osam zastupnika i tri zastupnice dobit će 1,1 milijun kuna, a Most sa sedam zastupnika i jednom zastupnicom 806 tisuća kuna.

Političkoj platformi Možemo! iz proračuna će 'sjesti' 517 tisuća kuna, za tri zastupnika i dvije zastupnice.

SDSS će za dvije zastupnice i jednog zastupnika dobiti 318 tisuća kuna, a IDS s dva zastupnika i jednom zastupnicom 308 tisuća kuna. HSLS, HSS i Hrvatska konzervativna stranka za dva zastupnika dobit će po 199 tisuća kuna.

Stranke Nova ljevica, Radnička fronta, GLAS, Stranka s imenom i prezimenom, Centar i Reformisti koje imaju po jednu zastupnicu dobiti će iz proračuna po 199 tisuća kuna. Isto toliko pripast će i nezavisnoj zastupnici Ermini Lekaj-Prljaskaj.

Strankama koje imaju po jednog zastupnika isplatit će se po 99 tisuća kuna. To su Hrvatski suverenisti, HRAST, HDS, HSU, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS i HDSSB . Toliko će dobiti i nezavisni zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi.

  • +13
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Zastupnice, naime, kao predstavnice podzastupljenog spola imaju pravo na deset posto veću naknadu od zastupnika, a nakon lokalnih izbora došlo je do promjene u zastupljenosti spolova zbog stavljanja mandata u mirovanje ili prestanka mandata određenih zastupnika i određivanjem zamjena.

U HDZ-u Anđelka Stričaka mijenja Nadica Dreven, a Domagoja Ivana Miloševića Majda Burić. U SDP-u umjesto Martine Grman Kizivat došao je nezavisni Damir Bajs , a u Možemo! je Tomislava Tomaševića zamijenila Urša Raukar Gamulin, pa su slijedom tih promjena korigirane i naknade.