mogući novi izbori

Politička kriza u Italiji: Pet zvijezda traži od Draghija da odgovori na njihove zahtjeve stranke

17.07.2022 u 09:10

Bionic
Reading

Čelnik talijanskog Pokreta pet zvijezda izjavio je u subotu kako je pozvao premijera Marija Draghija da se pozabavi pitanjem izglednog raskola široke vladajuće koalicije

„Pozvali smo premijera Draghija da se pozabavi našim prioritetima. Oni odražavaju političku nelagodu koju smo imali u većinskoj vladi“, rekao je čelnik Pokreta pet zvijezda Giuseppe Conte u videu objavljenom na Facebooku.

Conte je pritom mislio na popis zahtjeva svoje populističke stranke uručen Draghiju prije otprilike tjedan i pol. Jedan od zahtjeva je i uvođenje zakonske minimalne plaće.

Draghi je vodio vladu jedinstva od veljače 2021. no suradnja je u četvrtak pretrpjela udarac - članovi populističke stranke Pokreta pet zvijezda odbili su glasovati o pomoći tvrtkama i kućanstvima pogođenima ratom u Ukrajini.

Ovaj je potez de facto smatran izglasavanjem nepovjerenja. Draghi je kao odgovor ponudio ostavku, ali predsjednik Sergio Mattarella zatražio je njegov ostanak ostavljajući otvorenim pitanje kakav će oblik vlada imati i tko će je dalje voditi.

Stranke se pripremaju za saborsku sjednicu u srijedu kada će Draghi otkriti planira li i, ako da, kako ostati na funkciji. Ako ne oformi novu većinu, mogli bi se raspisati novi izbori.

Čelnik Demokratske stranke lijevog centra Enrico Letta u subotu je pozvao na povratak Pokreta pet zvijezda.

„Apeliram na Pokret pet zvjezda da se u srijedu pojavi s voljom za novim početkom“, rekao je ustvrdivši da Talijani ne žele političku krizu, već vladu koja rješava probleme.

Letta se nadao suradnji ​​s Pokretom prije izbora koji su se trebali održati u veljači 2023. kako bi spriječili dolazak na vlast političke desničarske stranke. Međutim glavni desničarski koalicijski partneri, krajnje desna Liga i konzervativna Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija, signalizirali su da možda nisu zainteresirani za spašavanje partnerstva.

„Liga će donijeti onu odluku koju smatra najboljom za Italiju“, tvitao je čelnik Lige Matteo Salvini.

Antonio Tajani iz stranke Forza Italia rekao je da njegova grupacija trenutne probleme vidi isključivo kao grešku Pokreta pet zvjezda.

„Imamo vrlo jasne stavove. Ne možemo više raditi s Pet zvjezda“, naglasio je.

Gradonačelnici nekoliko ključnih gradova Draghija su u subotu javno pozvali da ostane na dužnosti.

„Tražimo od Marija Draghija da ostane pri svome i da u parlamentu obrazloži pozitivne razloge za nastavak vodstva“, stoji u pismu koje su potpisali između ostalih gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri i gradonačelnik Milana Beppe Sala.

Apel je potpisalo ukupno 11 regionalnih političara od kojih su većina socijaldemokrati.

Ističu da nakon pandemije i usred ukrajinskog rata talijanski gradovi moraju pronaći način za novi početak. „Sada više nego ikad trebamo stabilnost, mudrost i dosljednost kako bi nastavili s transformacijom naših gradova“, navode.