izborni pobjednici

Politička karta diljem Dalmacije načičkana je novim licima, donosimo pregled

31.05.2021 u 20:09

Bionic
Reading

Tri od četiri dalmatinske županije i tri od četiri velika dalmatinska grada HDZ je osvojio na nedjeljnim lokalnim izborima, no dojam - koji posljedično izaziva nervozne reakcije, između ostalog predsjednika Andreja Plenkovića - jest da je dominacija ove stranke na jugu Hrvatske nagrižena, ako već ne i ozbiljno narušena. Politička karta diljem Dalmacije načičkana je novim licima, a i tamo gdje se to nije dogodilo - bilo je dosta blizu

Kao zanimljiv primjer ističe se Solin, grad koji ne pamti izbore na kojima HDZ-ov kandidat nije osvojio gotovo pa dvotrećinsku većinu. Već i sam drugi krug predstavljao je iznenađenje, a gradonačelnik Dalibor Ninčević ondje je pobijedio nezavisnog Vedrana Duvnjaka sa samo 171 glasom prednosti. 'Rezultat je trend, ideal je vječan', objavio je ovaj nakon tijesnog poraza.

Nakon Metkovića prije nekoliko godina Sinj je prvi grad u kojemu je Most napokon uspio osvojiti vlast: Miro Bulj glatko je pobijedio HDZ-ova kandidata Igora Vidalinu. U Trilju to nije pošlo za rukom stranačkom odmetniku Ivanu Šipiću, a HDZ-ov Ivan Budalić uspio je - doduše, također tek u drugom krugu - zadržati Imotski.

Smjenu vlasti doživjela je Makarska, u kojoj je gradonačelnika iz HDZ-a Juru Brkana zamijenio mladi Zoran Paunović iz SDP-a. HDZ još od prvog kruga drži Kaštela, a SDP Trogir i Supetar dok nezavisni Ivo Tomašević u Omišu i dalje nema problema s podrškom birača.

Glavno novo lice u Splitsko-dalmatinskoj županiji dakako je Ivica Puljak kao gradonačelnik Splita, grada u kojemu živi gotovo 50 posto stanovnika i koji s proračunom od gotovo 1,3 milijarde kuna predstavlja respektabilan izvor moći i utjecaja.

Nešto južnije, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, HDZ je zadržao Dubrovnik i Metković, SDP Ploče, no i ondje je bilo iznenađenja: recimo manje od dvije tisuće glasova zaostatka Bože Petrova za županom Nikolom Dobroslavićem ili smjena vlasti u Opuzenu, u kojem je dugogodišnji gradonačelnik Ivo Mihaljević (HDZ) izgubio izbore sa samo 16 glasova manje od nezavisnog Ivana Matage.

Odjeknuli su i rezultati izbora na otoku Korčuli, na kojem je HDZ poražen u apsolutno svim jedinicama lokalne samouprave. U drugom krugu u Blatu Ante Šeparović (Nezavisni) pobijedio je HDZ-ovu Francisku Jurišić Bačić, i to za 80 glasova.

Još u prvom krugu u Veloj Luci pobjedu je ostvarila dosadašnja načelnica Katarina Bikić iz SDP-a, u Smokvici je dosadašnji načelnik SDP-a Kuzma Tomašić dobio još jedan mandat, u Korčuli je Nika Silić Maroević iz SDP-a pobijedila dosadašnjeg HDZ-ova gradonačelnika Andriju Fabrisa, dok je u Lumbardi Marija Klisura za 10 glasova bila bolja od kandidata HDZ-a Igora Kršinića.

Iz Knina na ovim izborima stiže novi šibensko-kninski župan, nezavisni Marko Jelić, no i sam grad ostavljen je u rukama kandidata s njegove nezavisne liste Marija Ćaćića. HDZ je pak utvrdio vlast u Šibeniku, Vodicama, Skradinu i Drnišu.

Novih lica najmanje je u Zadarskoj županiji, u kojoj se unatoč ponekim očekivanjima smjena vlasti nije dogodila ni u županiji, niti u ijednom većem gradu: karta je ondje i dalje uglavnom obojena plavom HDZ-ovom bojom, doduše uz nešto tanje izborne pobjede.

Najveće iznenađenje ondje se zapravo dogodilo u prvom krugu u malenoj Općini Jasenice, u kojoj je nezavisna lista Stipe Vulića nazvana Bura pobijedila HDZ-ova načelnika Martina Baričevića. On je bio na vlasti punih šest mandata i mirno je čekao sedmi, čak je unaprijed bio ispekao janjce za feštu.