oštećene ceste

Policija: U Petrinji i okolici imamo najviše prometnih nesreća u Hrvatskoj, i potres je krivac

25.01.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Potresom ionako oštećene ceste na kojima je velik broj teretnih vozila i radnih strojeva, zajedno uz četiri ubojice (brzina, alkohol, mobitel i pojas), petrinjsko područje svrstavaju na vrh po broju lanjskih prometnih nesreća u županiji, u kojima je poginulo jedanaest osoba

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut u srijedu je na konferenciji za novinare kao specifične uzroke rasta broja nesreća naveo katastrofalni potres koji je dodatno oštetio prometnice koje su dijelom bilo oštećene i ranije.

"Bilo je za očekivati da će se jedan broj tih prometnica više oštetiti, što u neku ruku i dovodi do prometnih nesreća kod izbjegavanja udarnih rupa na cesti i slično", kazao je Pešut.

  • +26
Petrinja dvije godine nakon razornog potresa Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Kao drugi dio koje je pridonio većem broju nesreća naveo je prekoračenje brzine, vožnju pod utjecajem alkohola, korištenje mobitela za volanom te nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Istaknuo je kako u policiji takvo kršenje prometnih propisa pokušavaju sprječavati brojnim akcijama, a obavezno jednom tjedno.

Dodao je kako se tijekom prošle godine na prometnicama Sisačko-moslavačke županije dogodilo 1579 prometnih nesreća, što je za 2,1 posto više nego godinu ranije.

U deset nesreća bilo je poginulih osoba, što je dvije nesreće manje nego godinu dana ranije, a ukupno je poginulo jedanaest osoba, što je za jednu osobu manje nego u 2021. godini. Gotovo trećina poginulih osoba (četiri) živote je izgubila na petrinjskim prometnicama.