'ŠALJIVI' BORAC PROTIV ZARAZE

Policija traga za osobom koja plaši stanovnike kostimirana u liječnika iz 17. stoljeća koji liječi kugu

30.04.2020 u 22:45

Bionic
Reading

Policija u engleskoj grofoviji Norfolk intenzivno traga za osobom koja svakodnevno odlazi u šetnju kostimirana u liječnika iz 17. stoljeća koji liječi kugu

Norfolška policija priopćila je u srijedu kako njezini pripadnici žele savjetovati osobu koja je zbog zastrašujućeg povijesnog kostima utjerala strah u kosti stanovnicima mjesta Hellesdon. 'Podjednako su uplašena djeca i stariji', izjavila je za britanske medije stanovnica Hellesdona koja je zamijetila 'liječnika' iz doba dok je Europom vladala kuga. Šaljivca je u svakodnevnoj šetnji mjestom snimila Jade Gosbell te je na društvenim mrežama i objavila fotografiju tajnovite osobe koja se skriva iza tamnog šešira, ogrtača i čuvene maske sa šiljatim kljunom.

'Bilo je oko 20 stupnjeva Celzijevih, a on je nosio crno odijelo. Izgledao je podjednako zastrašujuće i smiješno', kazala je Gosbell, a 'liječnika' je snimila tijekom šetnje parkom. 'Jasno je da želi privući pažnju jer normalna osoba tako nešto ne bi učinila', dodala je autorica fotografije misteriozne osobe.

Policija Norfolka pozvala je građane da je obavijeste ukoliko imaju informacije o osobi koja hoda Hellesdonom odjevena u liječnika iz 17. stoljeća. 'Iako nije počinjen nijedan prekršaj, naši djelatnici bi vrlo rado posavjetovali traženog pojedinca o posljedicama njegovih postupaka na lokalnu zajednicu', poručili su iz policije. Suprotno nekim zabludama, liječnici tijekom pandemije kuge u 14. stoljeću nisu nosili takvu odjeću. Specifične uskokljune maske počele su se koristiti u Francuskoj i Italiji za vrijeme epidemije kuge u 17. stoljeću, a potom i diljem Europe. Tadašnji liječnici smatrali su da se zarazne bolesti šire 'lošim zrakom' te su maske punili aromatiziranim tvarima za koje su tvrdili da ga pročišćavaju.