životno osiguranje

Britanija daje 60.000 funti obiteljima zdravstvenih radnika umrlih od covida-19

27.04.2020 u 22:30

Bionic
Reading

Obiteljima djelatnika u britanskom zdravstvu koji umru u borbi s pandemijom covida-19 bit će isplaćeno 60.000 funti ili 66.000 eura u okviru novog programa životnog osiguranja, objavio je britanski ministar zdravstva Matt Hancock u ponedjeljak

Ujedinjena Kraljevina je među zemljama s najvećim brojem umrlih od covida-19, 21.092 zaraženih je umrlo u bolnicama a njima se tek trebaju pribrojati tisuće umrle u domovima za starije.

Zna se da je među njima i 98 medicinskih radnika i pomoćnog medicinskog osoblja, rekao je Hancock.

"Vlada uspostavlja program životnog osiguranja za djelatnike Nacionalne zdravstvene službe (NHS) i njihove kolege u socijalnoj skrbi" koji su izravno uključeni u borbu s pandemijom, rekao je Hancock.

"Obiteljima osoblja koje će umrijeti u njihovom radu od ključne važnosti isplatit će se 60.000 funti". 

Program je usmjeren na obitelji onih koji će umrijeti od koronavirusa radeći na spašavanju života oboljelih a uključuje i njegovateljice, njegovatelje, čistačice te drugo pomoćno osoblje. 

To se odnosi samo na djelatnike u Engleskoj ali će zdravstvene vlasti u Škotskoj, Sjevrenoj Irskoj i Walesu od središnje vlade dobiti sredstva za slične programe.   

Britanska vlada je angažirala tisuće nedavno umirovljenih medicinskih djelatnika i studente medicine završnih godina kako bi odgovorila na krizno stanje izazvano naglim širenjem zaraze novim koronavirusom koji izaziva bolest covid-19.