PUKANIĆEVI SMS-OVI

Policija, sud i politika ne sumnjaju u Bajića

Bionic
Reading

Za sud, policiju i vodeće političare u slučaju (objave) prijepisa dijelova SMS-razgovora ubijenog Ive Pukanića nema ničeg spornog, iako su objavom tih prijepisa prekršena ljudska prava onih koji su u razgovorima sudjelovali. Posve nesporna im je i činjenica da (sporni) prijepisi upućuju na zaključak da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić razmjenjivao informacije s novinarima, a ima i elemenata za sumnju u sukob interesa pojedinih ministara poput Ivana Šukera, Božidara Kalmete ili bivšeg ministra Dragana Primorca

Od glasnogovornika ministra unutarnjih poslova Krunoslava Borovca pokušali smo doznati jesu li zbog sadržaja prijepisa SMS-razgovora Ive Pukanića pokrenuli istragu protiv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića zbog 'dilanja' dokumentima iz istraga koje vodi DORH.

'Prijepisi nisu dokaz' (?!)

'Zašto bismo pokretali ikakvu istragu? Pa za nas privatni razgovori Ive Pukanića nisu nikakav dokaz. Čitao sam te materijale i u njima ne vidim razloga za zaključak da Mladen Bajić dila dokumentima iz istraga i, prema tome, ne vidimo ni razloga da se protiv njega pokreće bilo kakva istraga', odgovorio nam je Borovec.

Budući da je policija prijepise Pukanićevih SMS-razgovora ranije pročistila, pitali smo Borovca i jesu li iz njega uklonjeni i Bajićevi odgovori jer ispada da Bajić, iako se redovno sastaje s Pukanićem, ne odgovara na njegove poruke, pa se čini da Pukanić uglavnom razgovara sam sa sobom.

'Policija je prijepise dala sudu u onom obliku u kojem ih je sud tražio', pitijski odgovara Borovec.

Devčić: Prijepisi su dokaz na sudu

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, za razliku od MUP-ovog glasnogovornika, kaže da su prijepisi važeći dokaz koji je čak i pročitan na sudu. 'Istragu ubojstva Ive Pukanića nije provodio USKOK, nego sud', rekao je glasnogovornik suda Devčić i dodao da je pretragu Pukanićeva iPhonea i ispis poruka naložio istražni sudac u postupku.

Podsjetimo, tužiteljstvo, tj. zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić, na sudu se protivio korištenju SMS poruka Ive Pukanića u sudskom spisu jer smatra sa nemaju veze sa slučajem, no na njima je inzistirala obrana, te ih je sud ipak odobrio. Tom odlukom suda prijepisima SMS poruka, bili oni pročišćeni u policiji ili ne, otvorila su se vrata javnosti i njihova objava za sud i policiju ne predstavlja nikakvo kršenje zakona.

Žalbe na objavu prijepisa tek nakon presude

Žganjer i Mlinarić: Nismo mi!

Pojedini mediji otvoreno su za curenje spornih policijsko-sudskih prijepisa optužili Željka Žganjera, odvjetnika Slobodana Đurovića. On je, međutim, negirao da ima ikakve veze s curenjem dokumenata iz istrage, osudio činjenicu da se to događa te istaknuo da dokumenti iz istrage cure od početka.

Drugi Đurovićev odvjetnik Rajko Mlinarić upozorava da je puno veći problem od slučaja 'prijepisi' curenje iskaza iz istražnog postupka koji je tajan, a da na nitko na to uopće ne obraća pažnju.

Mlinarić tvrdi da njima u interesu nije bilo javno objavljivanje prijepisa SMS-razgovora Ive Pukanića. 

'To je bila odluka sudskog vijeća i ja je ne mogu komentirati', rekao je Devčić. Prepiske su se formalno pročitale i u sudnici – objasnio je Devčić i dodao da se nisu čitale od 'a do ž' pred novinarima u sudnici, nego su se sve strane u postupku usuglasile s tim dokazom. Devčić objašnjava i da se na prijepis SMS poruka kao na dokaz u postupku moguće žaliti tek uz žalbu na nepravomoćnu presudu.

Pitali smo Karamarkovog glasnogovornika i je li policija pokrenula istragu o curenju sadržaja prijepisa privatnih SMS-razgovora Ive Pukanića u javnost, na što je Borovec odgovorio da nije jer 'takav zahtjev nije dobila od suda'.

Visoka politika zataškava tragove

Iako je od objavljivanja SMS korespondencije između Pukanića i glavnog državnog odvjetnika Bajića prošlo nekoliko dana, do sada još uvijek nitko nije postavio pitanje Bajićeve odgovornosti.

Tko će istraživati istražitelja?

Iz prepiske se može zaključiti da je Bajić razmjenjivao informacije s novinarima. Stoga smo vodeće političare u Saboru upitali treba li potezati pitanje Bajićeve odgovornosti, odnosno tražiti njegov opoziv, ali oni ili glumataju da ne znaju ništa o slučaju 'prijepisi' ili kratko odgovaraju: 'Ne želim to komentirati!' i okreću leđa.

Zoran Milanović, šef SDP-a koji je uvijek kritizirao Bajića i postavljao pitanje njegovog ostanka načelu Državnog odvjetništva, na naše pitanje nije želio odgovoriti. Njegova stranačka kolegica Željka Antunović opravdala se da nije pročitala prepisku i da ne bi htjela komentirati.

Isti argument imao je i saborski šef Luka Bebić. 'Ja ne bih komentirao što bi bilo kad bi bilo. Načuo sam o tome nešto vrlo periferno i o tome zasad nemam neko određeno mišljenje. Čim budem imao, mogu to komentirati', rekao nam je Bebić.

Odgovora nije bilo ni od potpredsjednika HDZ-a Vladimira Šeksa koji je samo niječno kimao glavom. O slučaju spornih prijepisa - bilo o kršenju ljudskih prava, bilo o njihovom sadržaju koji otkriva prljave odnose iza kulisa političke scene, nisu se oglasili ni premijerka Jadranka Kosor ni predsjednik Ivo Josipović.

Odbor za unutarnju politiku: Kršena su ljudska prava

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednoglasno je danas zaključio da je kod curenja SMS prepiske Ive Pukanića u javnost došlo do povrede ljudskih prava te da se u sudskom materijalu našlo nešto što nema veze s procesom koji se vodi. Takav zaključak javnosti je prenio šef odbora Ranko Ostojić:

'Nedopustivo je da se u u dokaznom materijalu našlo nešto što nema veze sa sudskim slučajem. Na ovaj je način došlo do dodatnog kažnjavanja žrtava. Odbor smatra da nadležne institucije, prije svega DORH, kad do njih dopre glas, ima utvrditi postoje li tu elementi počinjenja kaznenog djela. Od njih očekujemo da vide postoje li elementi kaznenog djela.'