uhvaćeni ekstremisti

Policija spriječila napad na Povorku ponosa u Beču

18.06.2023 u 15:11

Bionic
Reading

Austrijska policija uhitila je trojicu mladića, među kojima je i jedan 14-godišnjak, zbog sumnje da su planirali napad na Povorku ponosa u Beču u kojoj su sudjelovale stotine tisuća ljudi, rekao je u nedjelju šef austrijske obavještajne agencije Omar Haijawi-Pirchner

Tri mladića u dobi od 14, 17 i 20 godina, za koje se sumnja da su simpatizeri džihadističke organizacije Islamske države (IS), uhićeni su prije početka mimohoda, rekao je Haijawi-Pirchner, dodavši da nije bilo nikakve prijetnje za sudionike Povorke ponosa koja se održala u subotu u centru Beča.

"Dijelili su ekstremistički sadržaj na internetskim stranicama. U tom su se kontekstu osumnjičenici fokusirali na Povorku ponosa kao potencijalnu metu", stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

U sklopu subotnjih uhićenja vlasti su kod trojice osumnjičenih austrijskih državljana čečenskog i bosanskohercegovačkog porijekla pronašle oružje i ostale dokaze o tomu da su simpatizeri IS-a.

Jedan od njih otprije je poznat policiji.

Za vrijeme parade planirali su upotrijebiti "hladno oružje ili vozila", rekla je novinarima policija.

U ovogodišnjoj Povorci ponosa sudjelovalo je oko 300.000 ljudi.

U studenome 2020. jedan je simpatizer IS-a otvorio vatru u središtu glavnoga austrijskog grada, usmrtivši pritom četiri osobe i ranivši ih 23 prije nego što ga je policija ustrijelila.

Bio je to prvi džihadistički napad u Austriji.