'problematične scene'

Bartulica zbog Povorke ponosa skuplja potpise za smjenu pravobraniteljice

16.06.2023 u 11:53

Bionic
Reading

Zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica najavio je u petak kako skuplja 30 potpisa zastupnika da bi se u Saboru raspravljalo o opozivu pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević koja nije reagirala na, po njemu, problematične scene sa subotnjeg Pridea

„U zadnje vrijeme vidimo da gospođa ne shvaća svoju ulogu ni svrhu Ureda pravobranitelja za prava djece i mislim da je vrijeme da se održi jedna ozbiljna rasprava u Saboru", ustvrdio je Bartulica.

Brojni zastupnici mu, tvrdi, govore da bi načelno vrlo rado potpisali njegovu incijativu. "Posebno iz redova HDZ-a, slažu se s time da gospođa ne opravdava povjerenje, zabrinuti su, međutim nisu u stanju to potpisati jer tako to funkcionira u njihovu Klubu, moraju se pokoriti mišljenju vodstva i ne slijediti svoju savjest”, kazao je Bartulica.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Napomenuo je da ih 'neće imenovati, ali su brojni' i po njemu to ukazuje na veliki problem da vodstvo HDZ-a nije u stanju prepoznati kad su dječja prava ugrožena. A, istaknuo je, "govorim o scenama od subote kad su vrlo mala djeca bila izložena stvarima kojima ne bi smjela i svi moramo složiti da prerano seksualiziranje djece nije u njihovom interesu i da to vodi u potpuno krivom smjeru".

Ustrajat ću u ovome, najavio je, iako nisam siguran da li ću uspjeti skupiti 30 potpisa, ali sam dobio podršku iz više klubova, što ukazuje da ipak postoji svijest u Saboru da ova tema zaslužuje veću pozornost.

Ured pravobraniteljice za djecu bi trebao ozbiljnije shvatiti svoj posao, a, naglasio je, mislim da njen zaključak da neće ništa poduzeti nakon što se sastala sa skupinom roditelja alarmantan.

Na pitanje što pravobraniteljica uopće može napraviti, Bartulica je kazao da je njezina uloga upozoriti na prijetnje djece te da je neprimjereno izlagati djecu prerano određenim stvarima i u školstvu i u društvu općenito.