RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

'Policija se smije muškarcu kojega istuče žena, umjesto da reagira'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.05.2012 19:02
  • Objavljeno 31.05.2012 u 18:14
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2011. pozdravili su popodne zastupnici i u pojedinačnoj raspravi navodeći brojne stereotipe u hrvatskom društvu gdje se puno govori o ravnopravnosti među spolovima, a malo se toga doista i provodi

Nezavisni zastupnik Ivan Grubišić je rekao da ponajprije treba uvesti kriterije poput sposobnosti, marljivosti, odgovornosti i stručnosti, a ne različitosti između muškaraca i žena.

'Kada je riječ o braku i Biblija kaže: Nosite jedno drugo kao slatko breme, a mi smo to u narodu preveli s: Uprti đavla do smrti iz čega se vidi koliko smo daleko od biblijske mudrosti', ocijenio je Grubišić.

Dao je i 'recept' kako zadržati uspješnu bračnu zajednicu kroz poštovanje, iskren i slobodan razgovor te međusobno priznavanje ravnopravnosti i posebnosti.

'Moramo se potruditi da Hrvatska profunkcionira kao pravna država pa nam onda pravobranitelji ne bi niti trebali', dodao je Grubišić.

Hrvatski laburist Branko Vukšić smatra da u Hrvatskoj brojne stereotipe podupiru mediji te da nasilnici mogu biti stupovi društva jer društvo ne reagira niti je dovoljno suptilno prema neravnopravnostima spolova.

Počesto su žene, iako obrazovanije, za iste poslove 10 i više posto slabije plaćene, na poslu su izložene mobingu, a u obitelji nasilju, naveo je. Kad je riječ o političarkama, smatra da su puno časnije od političara, s puno manje prebjega i pučista.

Đurđica Sumrak (HDZ) navodi pak da žene često znaju napakostiti jedna drugoj i da im za to ne trebaju muškarci. Ipak, naglasila je kako je važno da su žene osvijestile kako guranje i šamar 'nije slučajan' jer je 'on danas bio loše volje' nego da je to kršenje ljudskih prava i drugih zakonskih regulativa i da postoji mogućnost pritužbi.

Ruža Tomašić (HSP dr. Ante Starčević) smatra da su roditelji najodgovorniji za poštivanje ravnopravnosti spolova jer oni prvi trebaju djeci usaditi stajalište da su svi ravnopravni, a isto tako trebaju činiti i učitelji i profesori.

Smatra lošim što vlada, iako je zadužila nadležna tijela da poduzimaju mjere za otklanjanje nepravilnosti, još uvijek stoji na stajalištu: 'Poštivajte ravnopravnost spolova, a ako nećete - nikom ništa'. Predložila je stoga da Sabor zatraži od Vlade izvješće o provođenju preporuka pravobraniteljice za ravnopravnost spolova umjesto mišljenja o tom izvješću.

Željko Sabo (SDP) naveo je primjer gdje se policija smije muškarcu kojega istuče žena umjesto da napravi prijavu, kao i mnoge primjere gdje žene nakon rastave braka ne dopuštaju muškarcima da viđaju svoju djecu iako na to imaju zakonsko pravo.

Sabor je za danas završio s radom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi