'ELEMENTI PROTUPRAVNOSTI'

Policija se oglasila o nevjerojatnom ekscesu na Trgu bana Jelačića

06.09.2020 u 13:13

Bionic
Reading

Policijska uprava zagrebačka utvrđuje sve okolnosti oko onemogućavanja Hitne pomoći da intervenira u slučaju osobe kojoj je pozlilo tijekom jučerašnjeg 'Festivala slobode' na Trgu bana Jelačića. 'Kad se utvrde svi elementi protupravnosti podnosit će se odgovarajuće prijave', najavili su iz PU zagrebačke, odgovarajući na tvit novinara tportala

Novinar tportala Boris Radošević 'tagirao' je Ministarstvo unutarnjih poslova dijeleći objavu medicinske sestre nadimka Samo Sandra. Ona je, inače, izrazito aktivna na Twitteru, a na jednoj od prethodnih objava zahvalio joj je i ministar zdravstva Vili Beroš.

'Policijska uprava zagrebačka utvrđuje sve okolnosti događaja. Kad se utvrde svi elementi protupravnosti podnosit će se odgovarajuće prijave', odgovorili su iz PU zagrebačke.

Podsjetimo, na jučerašnje nemile događaje na Trgu bana Jelačića reagirala je i Hrvatska liječnička komora.

'Naime, tada je okupljena masa ljudi onemogućila prolaz vozilu Hitne pomoći, čime je privremeno onemogućila medicinski tim Hitne pomoći da pruži pomoć osobi koja se onesvijestila tijekom demonstracija na Trgu. Prosvjednici su također vozilo Hitne pomoći gađali plastičnim čašama.

  • +7
Festival slobode u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Sprječavanje liječnika i medicinske sestre da pruže hitnu pomoć pacijentu duboko je nehuman i nerazuman čin, naglašavaju iz Liječničke komore.

Pored toga, Komora podsjeća da je nasilno sprječavanje pružanja zdravstvene pomoći pacijentima kazneno djelo, kao što je kazneno djelo i dovođenje u opasnost ili nasilje spram zdravstvenih djelatnika dok obavljaju svoj posao.

Odredbe Kaznenog zakona koje definiraju ovo kazneno djelo stupile su na snagu 1. siječnja prošle godine. Sloboda govora i okupljanja nikako ne podrazumijevaju ugrožavanje života i zdravlja drugih ljudi', priopćili su, između ostalog, iz HLK-a.